Skip to main content

Politikens psykologihåndbog Jørgensen B.

Chefpsykolog Nicole K. Rosenberg E-mail: Beh@psykiatri.aaa.dk

4. nov. 2005
2 min.

Politikens psykologihåndbog lanceres som en opslagsbog, der også kan læses fra begyndelse til slutning. Forfatteren Bent Jørgensen , der er psykolog, skriver allerede i forordet, at bogen »ville have set anderledes ud, hvis en anden havde skrevet den. Sandsynligvis ville andre teorier så være blevet refereret - «. Bent Jørgensen skriver videre, at han er psykodynamisk orienteret.

Bogen er systematisk opbygget og falder i tre dele: Udvikling og livsfaser; Psykiske vanskeligheder ved sygdomme; Psykologiske behandlingsformer. Hver del rummer en række opslag. I første del er der opslag om alle livsfaserne fra det 0-2-årige barn til alderdom. Den næste del omfatter de mest udbredte psykiske lidelser, og i den sidste del kan man læse om de psykoterapeutiske hovedretninger, arbejdsmetoder og rammer for terapi og om forskellige slags psykoterapeuter. I et appendiks findes et lille leksikon, og en adresseliste med mange nyttige adresser, f.eks. på Anonyme Alkoholikere, Alzheimerforeningen og Depressionsforeningen samt forslag til supplerende læsning.

Bogen er velskrevet, den er nem at orientere sig i og godt illustreret. Hvert enkelt afsnit er oplysende. Der er ikke tale om formidling af ny viden, men en god sammenfatning af den litteratur, forfatteren har orienteret sig i. Det sidste lille afsnit, hvor det omtales, hvad forskellige betegnelser for psykoterapeuter dækker, tror jeg, vil være nyttigt for mange. Min eneste anke er, at bogen er meget entydigt psykodynamisk. Dette synes jeg burde have afspejlet sig allerede i titlen på forsiden af bogen. Det neutrale håndbogsudseende giver læseren indtryk af en mere dækkende præsentation af de mange - også nyere - psykologiske teorier. I forbindelse med beskrivelsen af de psykologiske behandlingsformer har der indsneget sig en fejl. Forfatteren skriver, at der i skrivende stund (2003) ikke eksisterer nogen formaliseret uddannelse til kognitiv psykoterapeut i Danmark. Siden sidst i 1990'erne har der imidlertid eksisteret to lange kognitive uddannelser, begge anerkendt af såvel Dansk Psykiatrisk Selskab som Dansk Psykolog Forening.

København: Politikens Forlag, 2003.

344 sider. Pris: 299 kr.

ISBN 87-567-6466-9