Skip to main content

Politiske retningslinjer forklædt som kliniske

Bent Wulff Jakobsen, b-wulff@dadlnet.dk

11. feb. 2011
3 min.

Vejer politik tungere end lægefaglige vurderinger og patienternes ve og vel? Det spørgsmål stiller man sig selv oven på den uskønne lancering af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioners nye retningslinjer på fedmeområdet lige før jul.

Lad os slå det fast med det samme: Ja, det er rigtigt, at de nye retningslinjer koster os penge i form af et væsentligt lavere antal henviste patienter. Men ud fra et fagligt synspunkt er vi bekymrede over de nye regler, fordi der mest af alt er tale om politiske retningslinjer forklædt som kliniske.

Det betyder ikke bare, at vi ikke får henvist patienter, men at man i Danmark ikke længere har lov til at behandle patienter med en body mass index (BMI) under 50, medmindre vedkommende har en fedmerelateret følgesygdom. Heller ikke hvis patienterne betaler selv. Hvad skal de mennesker så gøre?

Det enkle svar er: Komme i gang med at tabe sig! Men det er jo netop, hvad »Fællesprotokollen for kirurgisk behandling af svær fedme« anviser: at den svært overvægtige skal tabe sig otte procent, før man kan tilbydes fedmeoperation i Danmark. Der er ikke noget nyt under solen.

Derfor er det mere sandsynligt, at de mennesker, der ikke længere kan gøre sig håb om at få en fedmeoperation i Danmark, begynder at kigge ud over landets grænser. I flere af vores nabolande opererer man helt lovligt 16-årige med en BMI helt ned til 30. Uden krav om vægttab forinden - og uden de vigtige kontrolbesøg, der sikrer, at sårene heler ordentligt. Man er, når flyet lander i Danmark få dage efter operationen, fuldstændig overladt til sig selv og det danske sundhedsvæsen.

Jeg nærer ikke håb om, at Bertel Haarder trækker de nye retningslinjer tilbage. Men jeg håber, at han erkender, at de nye regler mest er båret af økonomiske hensyn. For så kan Sundhedsstyrelsen igen få gang i den ekspertarbejdsgruppe, som blev nedsat af ministeren selv. Jeg synes, at vi skylder de patienter, der har brug for en fedmeoperation, at retningslinjerne fagligt er de rigtige, så vi ikke ender med, at patienterne tager til udlandet, eller med at vente på, at de bliver så syge, at vi kan operere dem her i Danmark.

Processen og indholdet af de nye retningslinjer efterlader en ubehagelig tvivl om, hvorvidt de nye regler mere har til hensigt at forhindre behandling på private sygehuse end at tage hensyn til patienterne. Dertil kommer, at de nye retningslinjer også får kritisk betydning for de fire nye offentlige fedmecentre, der åbnede den 1. januar i år. For med de nye kriterier får de svært ved at leve op til Specialeplanens volumenkrav, medmindre de offentlige klinikker vurderer patienternes følgesygdomme alvorligere, når de selv skal operere, end når patienterne skal henvises til de private sygehuse.