Skip to main content

Præoperativ vurdering: Måske kan vi sætte barren højere?

Afdelingslæge Jan Pallesen, Anæstesiafdelingen, Regionshospitalet Randers. E-mail: janpal@rm.dk
Reservelæge Morten Thingemann Bøtker, Center for Akut Forskning, Aarhus Universitetshospital, Præhospitalet, Region Midtjylland
Reservelæge Christian Alcaraz Frederiksen, Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Randers
Professor, overlæge Erik Sloth, Anæstesiologisk-intensiv Afdeling I, Aarhus Universitetshospital

Interessekonflikter: ingen

12. feb. 2015
3 min.

Tak til Ismail Gögenur for en velskrevet artikel om præoperativ vurdering og optimering. Vi er meget enige i, at der er behov for fokus på kardiopulmonal sygdom i forbindelse med anæstesi og kirurgi. Der er en enorm diskrepans i tilgangen til det perioperative forløb hos den hjertesyge patient, afhængigt af om denne skal gennemgå hjerte- eller ikkehjertekirurgi. I tilfælde af hjertekirurgi vil patienten typisk have gennemgået ekkokardiografi, evt. computertomografi af brystkassen, evt. lungefunktionsundersøgelse og korornararteriografi. Sat lidt på spidsen vil den samme patient ved ikkehjertekirurgi, som f.eks operation for coloncancer, akut operation for appendicitis eller perforeret ulcus, få optaget anamnese samt gennemgå en objektiv undersøgelse. I udvalgte tilfælde tillægges et elektrokardiogram og i særligt udvalgte tilfælde en ekkokardiografi. Ismail Gögenur gennemgår mange muligheder for – indirekte – at screene patienter for evt. kardiopulmonal sygdom. Dette blandt andet ved risikoscorer, maksimal iltoptagelse-undersøgelse (som vel meget sjældent finder anvendelse) og forskellige former for funktionstest.

Som forfatteren også skriver, er mange af de test og scoringssystemer, som bliver nævnt i artiklen, ikke relevante ved akut eller hyperakut kirurgi. Vi er imidlertid af den holdning, at uanset om det kirurgiske indgreb er elektivt eller hyperakut, er der informationer at hente, der er relevante for det perioperative forløb og værdifulde i forsøget på at minimere patientens perioperative risiko. Vi mener, at man skal se specifikt på de tilstande, som vi ved, er problematiske i forbindelse med anæstesi. Disse omfatter f.eks aortastenose, hjertesvigt og diastolisk dysfunktion. Én simpel metode kan være ved hjælp af fokuseret ultralydskanning.

Fokuseret ultralydundersøgelse af hjerte og pleura er let at lære [1] og hurtig at gennemføre, og den tilgængelige litteratur på området er hastigt stigende. I et nyligt studie har vi vist, at rutinemæssig brug afslører uventet hjerte-lunge-patologi, som medfører ændringer i den perioperative håndtering hos patienter, som skal akutopereres [2]. Fundet bekræftes af australske studier [3, 4], hvoraf ét case-kontrol-studie tyder på en nedsat mortalitet hos patienter med hoftefraktur, hvis der foretages fokuseret ekkokardiografi inden operation [4]. Dette mangler dog at blive bekræftet i randomiserede, kontrollerede studier. Særligt hos patienter, som skal opereres akut, og hvor der derfor ikke er tid til grundig præoperativ udredning, kan der være en potentiel effekt af fokuseret ekkokardiografi.

Debatindlægget har været forelagt Ismail Gögenur, som ikke har ønsket at kommentere det.

Referencer

LITTERATUR

  1. Frederiksen CA, Juhl-Olsen P, Nielsen DG et al. Limited intervention improves technical skill in focus assessed transthoracic echocardiography among novice examiners. BMC Med Educ 2012;12:65.

  2. Bøtker MT, Vang ML, Grøfte T et al. Routine pre-operative focused ultrasonography by anesthesiologists in patients undergoing urgent surgical procedures. Acta Anaesthesiol Scand 2014;58:807-14.

  3. Canty DJ, Royse CF, Kilpatrick D et al. The impact of pre-operative focused transthoracic echocardiography in emergency non-cardiac surgery patients with known or risk of cardiac disease. Anaesthesia 2012;67:714-20.

  4. Canty DJ, Royse CF, Kilpatrick D et al. The impact on cardiac diagnosis and mortality of focused transthoracic echocardiography in hip fracture surgery patients with increased risk of cardiac disease: a retrospective cohort study. Anaesthesia 2012;67:1202-9.