Skip to main content

Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (PLA) er dumpet til svendeprøven

Gregers Hansen-Nord, alment praktiserende læge, Lægehuset i Mørkøv

1. nov. 2005
3 min.

PLA er en ny arbejdsgiverforening, som skulle indgå sine første overenskomster. Hvorfor har PLA ikke henvendt sig til medlemmerne for at indsamle valide data om aflønning og arbejdsforhold under de eksisterende vilkår? Hvorfor er overenskomsten ikke kommet til urafstemning? Hvorfor sidestiller man sygeplejersker og bioanalytikere (laboranter)? Hvorfor skal der indføres et stort lønløft især for bioanalytikere? Hvor skal de penge komme fra?

Det er forståeligt, at man har ophøjet »Regulativet« fra Dansk Sygeplejeråd til overenskomst. Det var jo alligevel det, som de facto blev anvendt overalt mig bekendt. HK og P.L.O. havde jo en aftale som blev viderebygget, men denne gjaldt ikke bioanalytikerne. Repræsentantskabet burde have sagt STOP.

Bioanalytikere får løntrin 31 (nettoløn= 21.145,25 kr., dertil lægepraksistillæg på 685,48 kr./md.) hos os. Vore naboer, som er lønførende blev presset til løntrin 34, hvilket svarede til ledende bioanalytiker. Jeg synes ikke der er meget at lede i et laboratorium med én eller 2 personer ansat og en eller flere læger som chef.

Bioanalytiker- og sygeplejerskeuddannelsen varer nu begge 3½ år. Nu er lønnen så steget per 1. juni 2003 til 25.625,59 kr. per måned (bruttoløn, inkl. eget pensionsbidrag på 4,17 %)! Praksisreservelæge nettoløn = 23.221,33 kr./md.

I takt med at uddannelsen er blevet længere og sikkert også bedre er laboranthåndværket næsten forsvundet og tilbage er blodprøvetagning, for nogle mikroskopi samt automatiserede analyseapparater. Moderne analyseapparater er beregnet til at kunne klare sig selv. Tænk bare på glukose, INR og hæmoglobin. Selv patienter forventes at kunne udføre analyserne selv.

Lægepraksisarbejde er rent bioanalytisk et minimalistisk område. Udgifterne er jo nu med PLA's mellemkomst steget betragteligt. Kolleger vil sikkert se sig om efter alternativer, disse kan være at uddanne en praksissekretær/praksissekretærelev eller konsultationssygeplejerske (hvis hun ikke allerede udfører denne opgave) til at tage blodprøver, maskinerne klarer så selv resten. Det vil være en udvikling jeg vil begræde, men hvis man går den vej, er det endnu mere nødvendigt at være tilsluttet en valid kvalitetssikringsordning, så man kan stole på resultaterne.

PLA har i sin iver efter at få overenskomst med nogle udmærkede fagforbund helt tilsidesat sømmelig arbejdsgiveropførsel og leget rar onkel eller »manden med en skotøjsæske med penge«.

Nu får praksisreservelægen (akademiker) mindre i løn end en bioanalytiker (laborant). En svært acceptabel lønforskel på sekretær og bioanalytiker. En ligestilling mellem sygeplejerske og bioanalytiker, selv om sygeplejersken har en til praksis langt mere bred uddannelse og anvendelse end bioanalytikere.

Man kan indvende at bioanalytikerne har skudt sig i egen fod. Hvem vil ansætte en dyr bioanalytiker, når man i stedet kan ansætte en sygeplejerske til samme pris, og som kan udføre laboratorieanalyser og derudover varetage mange andre opgaver; eller på kort tid uddanne en langt billigere sekretær.

Jeg ser gerne, at laboratoriearbejdet bliver udbygget i almen lægepraksis både hvad angår kvalitet og sortiment, og jeg håber ikke, at den nye overenskomst vil standse denne udvikling.




SVAR