Skip to main content

Praktisk oftalmologi, Fahmy P, Hamann S, Larsen M, Sjølie AK.

31. okt. 2005
3 min.

Forfatterne har sat sig for at skrive en dansk lærebog i oftalmologi med vægt på det praktiske. Man har søgt efter klare entydige og samtidig pædagogiske vejledninger. Altså en moderne, nemt læst stil. Det er store krav, men jeg synes, at det er lykkedes fint.

Bogen gør et lækkert indtryk, med flerfarvede tekstfelter, hvor rødt markerer noget vigtigt, og grønt en sygehistorie eller en anden historie. Når man bladrer, får man automatisk lyst til at læse, hvad der står i boksen, og så smutter der samtidig lidt med af brødteksten.

Bogen er spækket med tegninger og fotos, oftalmologi

er jo et visuelt fag, som det nævnes i forordet. Man har virkelig anstrengt sig for at gøre bogen pædagogisk. Det kommer frem i et billede af synstavlens største E, som er projiceret op på væggen på plejehjemmet. Det fremgår straks, at når man ikke kan se det store E, kan man heller ikke se ansigter, dvs. er blind.

Der er talrige farvefotos af syge øjenbaggrunde og forreste afsnit, men hvad der er mere vigtigt for studenten og almenlægen er, at der er gode billeder af forskellige former for »rødt øje«, betændelser og svulster på det ydre øje og øjenlåg. Alt sammen noget man kan se med det blotte øje - og genkende.

Læseren kommer vidt omkring: 25 forfattere fra øjenafdelinger spredt i landet samt et par fra udlandet, har leveret afsnit til bogen. Det må have været en hård opgave for redak-

tørerne at få samlet stoffet til en homogen tekst, som resultatet er blevet.

Bogens sidste del vil nok fange klinikerens interesse, idet den udgør en symptombaseret beskrivelse og »kogebog« for klinikeren.

Når næste udgave kommer, for det bliver formentlig en populær bog, foreslår jeg enkelte opstramninger. Desværre er enkelte billeder gengangere og af ældre dato. Et billede af kampimetri (synsfelt) kan dateres til 1956. Enkelte fotos er uskarpe, har for lidt kontrast, har pixelering og endelig er balancen mellem billedstørrelse og tekst ikke altid optimal.

Med de aktuelle forfattere er jeg selvfølgelig ikke faldet over egentlige fejl. Men regnbuesyn og farvede ringe omkring lyskilder er ikke en hyppig og specifik klage ved akut glaukom. Det er et udtryk for diffraktion og ikke brydning, som det

er anført. Det kan derfor ses hos normale som diffraktion i linsen og ved alle former for korneaødem. Det er vigtigt at vide, så hverken læge eller patient bliver unødigt bekymrede.

Ved hovedhældningsprøven ved trochlearisparese står der: »Når hovedet drejes til modsatte side, forværres dobbeltsynet ...« Den modsatte side er her den syge side. Dette er ikke entydigt og er uheldigt i opslagssituationer.

Denne bog bliver en hård konkurrent til 2004-udgaven af Nordisk lærebog i øjensygdomme, og den nyoversatte af Bruce James: Øjensydomme, fra 2005.

Den rammer også målet: En bog, der både er rigtig god under medicinstudiet og senere hen som opslagsbog.

København: G.E.C. Gads Forlag, 2005.

308 sider Pris: 485 kr.

ISBN 87-123- 04001-0

Praktiserende øjenlæge Per Nellemann Bang. E-mail: nelle@inet.uni2.dk