Skip to main content

Praktisk pædiatri

Schiøtz PO, Skovby F, eds.

2. nov. 2005
2 min.

Så kom den endelig - en længe ventet dansk lærebog i pædiatri, som dækker de medicinstuderendes basisbehov.

Praktisk pædiatri, der har et indbydende layout med mange farve- og sort-hvid-billeder af høj kvalitet, giver en inspirerende indføring i og et godt overblik over faget pædiatri. De mange gode tabeller og kurver giver bogen et højt pædagogisk niveau, som understreges af de pædiatriske »visdomsudsagn«, der markeres med røde udråbstegn. Bogens praktiske og pædagogiske sigte understreges også af gode illu-strative sygehistorier, som inspirerer til uddybende læsning.

Med en fin og overskuelig indholdsfortegnelse og et godt stikordsregister er Praktisk pædiatri også en opslagsbog for speciallægen i almen medicin og for det tværfaglige personale på en børneafdeling. Men hvorfor en så dårlig indbinding, som bliver krøllet i den studerendes rygsæk eller i den praktiserende læges lægetaske? Praktisk pædiatri, der spås en lang levetid, fortjener en bedre »indpakning«.

Redaktionen har gjort bogen meget dansk ved at medtage et kapitel om pædiatri i almen praksis. Det er særdeles velskrevet og har nogle meget relevante pointer med en bred adresse til det tværfaglige sundhedspersonale, der beskæftiger sig med børn og familier. Kapitlet Social pædiatri er meget grundigt og vidner om forfatterens store erfaring med og dybe indsigt i området. Enkelte afsnit i kapitlet kunne dog med fordel være mere operationelle. For eksempel - hvad skal lægen gøre ved mistanke om incest? Desuden er afsnittet om flygtningebørn lidt overfladisk. Godt én spalte om 8% af børnepopulationen matcher ikke problemfeltets omfang, selv om flygtningebørn er omtalt flere andre steder i bogen. De mere organspecifikke kapitler er som hovedregel velskrevne og inspirerende med gode referencer til supplerende læsning. Læseren får en god indføring i de enkelte ekspertområder, og der er i de fleste kapitler en god afvejning mellem problemernes tyngde i den praktiske hverdag og den tildelte spalteplads. Det gælder specielt kapitlerne: Ernæring, Infektionssygdomme og Sygdomme i nyrer og urinveje. I flere kapitler er nogle sygdomme lidt for generelt behandlet. For eksempel i afsnittet om epilepsi, der er en meget væsentlig diagnose og differentialdiagnose på en pædiatrisk afdeling og i almen praksis. Praktisk pædiatri kan ikke stå alene. Den dækker ikke til fulde pensum i pædiatri, men sammen med forelæsninger og klinikker er den en meget stor gevinst for den medicinske student og dermed for faget. Den fortjener en plads på alle medicinstuderendes og praktiserende lægers reol.

København: Munksgaard, 2001. 309 sider.

Pris: 598 kr. ISBN 97-628-0134-1.

Karen Taudorf