Skip to main content

Prioritering i sundhedsvæsenet

Kommentator Jens Elkjær, sundhedsdirektør foto Hung Tien Vu

15. maj 2009
2 min.

Det danske sundhedsvæsen er overophedet! Vi får stadig nye behandlingsmuligheder, ny medicin og ny teknologi, og patienternes efterspørgsel efter sundhedsydelser stiger fra år til år. Oven i dette kommer genindførelse af udvidet frit sygehusvalg efter en måned fra 1. juli 2009. De økonomiske rammer i regeringsaftalen for 2009 samt mulighederne for at rekruttere personale vokser derimod langtfra i samme takt.

Det er altså nødvendigt at genindføre den prioritering, som i vid udstrækning er sat ud af spillet, når alt har høj prioritet, som tilfældet er med en måneds udvidet frit sygehusvalg. Med prioritering kan man sikre, at de mest syge kommer til først. Hvis man ikke prioriterer, sker prioriteringen alligevel på en skjult måde, hvor det typisk er de mest syge og svageste patientgrupper, det går ud over. Det skyldes, at de attraktive arbejdspladser med lav vagtbyrde typisk leverer sundhedsydelser til de mindre syge patienter, mens de alvorligt syge har behov for indsats i alle ugens 168 timer. Dvs. med mangel på arbejdskraft bliver vi nødt til at dæmpe væksten for skavankbehandling - altså netop de patienter, som tilgodeses via udvidet frit sygehusvalg på en måned.

Region Syddanmark har udnyttet den periode, hvor det udvidede frie sygehusvalg har været suspenderet, til at afprøve en gradueret model for det udvidede frie sygehusvalg efter lægefaglige kriterier. Prioriteringen er, at akutte og subakutte patienter fortsat prioriteres højst. Patienter med livstruende sygdomme følger fristerne i kræftpakker og hjertepakker. De øvrige patienter prioriteres i to grupper ud fra en liste udarbejdet af regionens specialeråd. Denne ene gruppe har adgang til udvidet frit sygehusvalg efter en måned. Det drejer sig om patienter med sygdomme, hvor hurtig behandling er vigtig for behandlingsresultatet, samt patienter med store gener. Alle andre patienter har adgang til frit sygehusvalg efter tre måneder. Ordningen har nu eksisteret i fire måneder, og der er gennemført en foreløbig evaluering. De foreløbige erfaringer fra Region Syddanmark viser, at det lægefagligt og administrativt er muligt at lave en behovsbestemt udgave af det udvidede frie sygehusvalg. Der er heller ingen tvivl om, at ordningen dæmper aktiviteten i sundhedsvæsenet, hvilket bedre egner sig til en situation med mangel på personale og begrænsede økonomiske muligheder.

Indtrykket er desuden, at der generelt er forståelse blandt patienterne for prioriteringen af de mest syge - der er i hvert fald få klager og protester. Måtte forståelsen for prioritering også forplante sig på Christiansborg.