Skip to main content

Problemsår. Rationel diagnostik og behandling Bitsch M, Krølner B, eds.

Ledende overlæge Jens Lykke Sørensen E-mail: jens.lykke.soerensen@ouh.fyns-amt.dk

1. nov. 2005
2 min.

»Klinisk sårheling har en ydmyg plads i sundhedsvæsenet.« Således indledes Mikael Bitschs & Bjørn Krølners bog om problemsår, og derved sættes fingeren på, at titusinder af borgere har kroniske sår; men interessen er begrænset.I bogen er indlagt en lamineret lommeudgave af Dansk Selskab for Sårhelings såralgoritme, og vejledning til anvendelse af denne algoritme indleder bogen. Algoritmen er en god idé. Den giver en hurtig, overordnet indgang til diagnose og behandling af problemsår.De næste to kapitler er om praktisk sårbehandling og bakteriologi. Kapitlerne giver en udmærket oversigt; men nogle dogmer er trukket hårdt op. F.eks. at sulfonamider aldrig må anvendes lokalt. Det er ikke i overensstemmelse med, at sølvsulfadiazin bestemt kan være indikeret.En række kapitler om de enkelte grupper af problemsår eller aspekter heraf følger nu. De klassiske problemsår, diabetiske fodsår, vaskulære sår, tryksår og immunologiske sår, gennemgås. Alle kapitlerne er let læste, hver for sig overskuelige og har i det store og hele det væsentlige med.

Kapitlet om kræftsår giver en oversigt over problemer relateret hertil. Det må dog påpeges, at VAC-behandling må anses for at være kontraindikeret til sår med malignitet! I omtalen af de forskellige former for hudcancer er flere udsagn meget firkantede.

De næste kapitler omhandler brandsår, den nedgroede negl, pilonidalcyster, sår som følge af stofmisbrug og til sidst et kapitel om raritetssår. Kapitlerne har meget forskellige emner og er meget forskelligt fokuserede. De »kirurgiske« kapitler er godt dækkende for emnerne. Der er dog uoverensstemmelse mellem tekst og billede i figur. 2 i brandsårskapitlet, og det burde vel være nævnt, at der på Odense Universitetshospital er et brandsårsafsnit. Kapitlet om sår som følge af stofmisbrug fokuserer mest på omstændighederne omkring sårene, hvad der er relevant nok. Det sidste kapitel om raritetssår vil den nysgerrige finde for kort.

Samlet ses bogen at være en lettere opdateret samling af artikler fra Månedsskrift for Praktisk Lægegerning. De enkelte kapitler er skrevet af forskellige forfattere, så stil og proportioner er vekslende. Det medfører en ikke perfekt systematik og mindre overlapninger; men kapitlerne er let læste og sufficiente. Der er dog enkelte fejl og nogle udsagn, jeg ikke kan tilslutte mig. Tabeller og illustrationer er gode og velvalgte. Lånte illustrationer bør kunne føres tilbage til ophavet. Litteraturhenvisningerne i teksten er generelt utilstrækkelige.

Bogen kan anbefales til den, der vil have et hurtigt overblik over diagnose og behandling af problemsår. Et godt supplement til den eksisterende litteratur.

København:

Månedsskrift for Praktisk Lægegerning,

2004.

155 sider. Pris: 249 kr.

ISSN 0901-0483