Skip to main content

Prostitution på bagsædet af en taxa

Alment praktiserende læge Kristin Kristiansdottir, Randers, E-mail: kristiansdottir@vestertorv.dk

7. apr. 2009
4 min.



De gør det igen og igen - de praktiserende læger. De kører ud i nattens mulm og mørke på bagsædet af en taxa for at passe landets patienter. Selvfølgelig efter arbejdstid og næsten gratis!

Læger er ikke underlagt retningslinjer vedrørende »hviletidsbestemmelser«, »maksimalt antal arbejdstimer«, »planlagte pauser«, »arbejdsmiljøvurderinger« eller andre fagligt organiserede finurligheder. Praktiserende læger er nok en af de faggrupper, som er organiseret i landets mest apatiske fagforbund (PLO), langt overgået af skraldemændenes forbundskæmpere.

Lægevagten især er et kapitel for sig. Her tilbyder de praktiserende læger deres faglige ekspertise i aften og nattetimerne. Vagtarbejdet foregår under vidt forskellige forhold afhængig af regionernes velvilje. Konsultationsarbejdet i vagten spænder lige fra sygeplejerskebemandede topmoderne klinikfaciliteter på sygehusene til en ensom læge i kælderen på Kjellerup Sygehus, udstyret med en overfaldsalarm, som måske virker.

Kørevagterne er efter oprettelsen af taxaordningen blevet velfungerende rent logistisk men med en fuldstændig håbløs honorering. Besøgstaksterne svinger mellem 244 kr. pr. besøg til det svimlende beløb af 298 kr. pr. besøg. Denne honorering er helt uanstændig og utidssvarende, idet vagtindtægten jo som minimum skal dække tabt arbejdsfortjeneste den efterfølgende dag.

Hvem vil stille sin specialviden til rådighed for 48 kr. i timen midt om natten? Det vil de praktiserende læger, som er universitetsuddannede med landets længste uddannelse. Beløbet her er helt ægte - oplyst fra en kollega i Randers, som kørte et besøg den nat, hvilket med kørselstillæg beløb sig til 385 kr. før skat. Man må ikke glemme, at vedkommende var til rådighed i otte timer den nat, med indtægtstab den efterfølgende dag samt manglende patientpleje af 25-30 patienter.

Vi sammenligner os med advokater, revisorer og tandlæger på baggrund af uddannelsesniveau. Hvordan ser det ud for andre faggrupper på natarbejde?

Til sammenligning kan det oplyses, at en VVS-montør i vagten får 1.000 kr. for at starte bilen + en timetakst på 750 kr. + moms. Låsesmeden får minimum 700 kr. + moms pr. besøg.

Tandlægernes fagforbund har vist heller ikke sovet i timen.

Advokaten og revisoren får en timetakst på 1.500-2.000 kr. I dagtiden vel at mærke.

Regionerne må vågne op. De praktiserende læger må vågne op. De praktiserende læger bliver nødt til at stå sammen og nægte at køre lægevagt, før forholdene er i orden. Skal vi frasige os vagtforpligtelsen? Hvad skal der ske?

Lad os få nogle ordentlige arbejdsvilkår og tidssvarende aflønning - så kan vi snakke om det.

Regionerne sover i timen - for der kommer flere af min slags. Lægefaget bliver et kvindefag, og mange kvinder vil i delepraksis. Kravene til almen praksis stiger: Der er forslag om stigende normtal fra 1.600 til 2.000 patienter, klinikkerne skal have aftenåbent og endog være åbne skadestuer samt have funktioner i form af KOL- og diabetesambulatorier. Skal vi så også passe vagten? Ikke under de arbejdsforhold og ikke til den løn. Aldrig.

Presset på de praktiserende læger øges. Hvordan skal vi i fremtiden kunne rekruttere nye folk til en branche, som præges af stigende frustration? Husk på, at det overvejende vil være kvinder, der vil dominere vores fremtidige lægegruppe. Hvad vil de sige til de stigende krav?

Skal vi tænke helt anderledes og alternative modeller for primærsektoren?

Vi bliver nødt at gøre almen praksis attraktiv for de kommende generationer, før det er for sent. Vi kan jo alle se tendensen i yderområderne ... Der skal være rimelige og tidssvarende arbejdsforhold i lægevagten - både praktiske, faglige og økonomiske. Alt andet er helt uacceptabelt.

Man kunne jo få den tanke, at sundhedsvæsenets administratorer slet ikke værdsætter eller forstår det enorme ansvar, der hører til den lægefaglige hverdag. Læger arbejder »kun« med mennesker og ikke med regnskaber. Er det da slet ikke tankevækkende, at læger er en af de faggrupper med den største selvmordsprocent?

> Svar:
Formand Michael Dupont, Praktiserende Lægers Organisation, E-mail: plo@dadl.dk

Jeg hilser altid input fra vore medlemmer velkommen, og du er ikke det eneste medlem af PLO, der synes, at honoraret for vagtarbejde hører til i den lave ende. Det er vi i PLO's bestyrelse ikke uenige i, og derfor forholder vi os langtfra apatisk, som du antyder, til problemet.

Lige nu er forhandlingerne om landsoverenskomsten mellem RLTN og PLO i fuld gang, og her har vi stillet som krav til modparten, at vagthonoraret skal stige fra næste overenskomstperiode.

Kravet er understøttet af en medlemsundersøgelse, PLO foretog i 2008: Her svarer 20 procent, at de ønsker øget honorar for besøg i vagten - 16 procent ønsker garantiløn i lægevagten.

Til gengæld mener jeg, at lægevagten er en naturlig del af almen praksis. Og medlemsundersøgelsen fra sidste år viser da også, at kun 25 procent af medlemmerne vil af med den.