Skip to main content

Receptserver kræver samarbejde

Sundhedsfaglig chef Lotte Fonnesbæk, Danmarks Apotekerforening, E-mail: ini@apoteker

17. aug. 2007
2 min.

Lægemiddelstyrelsens landsdækkende receptserver er en udfordring for både apoteket og de praktiserende læger i samarbejdet om recepter. Begge har skullet vænne sig til et nyt og på flere måder mere uhåndgribeligt system. Når lægen afsender recepten, går den ikke som i det gamle edi-fact-system via en sikker linje direkte til apoteket. Recepten går via VANS-leverandøren Progrator til den centrale database, der sender en kvittering til lægen for modtagelsen. Herefter kan apotekssystemet hente recepten på serveren.

Desværre har systemet været ramt af mange børnesygdomme. Der har både været problemer med at fremføre recepter til serveren og med at hente recepterne ned. Derfor kan det ske, at lægen får en kvittering for afsendelse, uden at apoteket reelt har modtaget recepten. De problemer har været omtalt her i Ugeskriftet, senest af praktiserende læge Troels Kardel (Ugeskr Læger 2007;169:1702).

Mange kunder er gået forgæves efter deres medicin, og apotek og læger har ofte ydet en ekstra indsats for at få recepterne igennem. Kommer recepten ikke frem, sender lægen måske en ny recept eller forsøger via fax eller telefon. Er lægen selv eller apoteket ikke opmærksom, vil der nu findes to ordinationer på samme præparat, som allerede er udleveret på en fax- eller telefonrecept. Ordinationerne er gyldige, og slettes de ikke, kan kunden hente dem en anden gang - uden henvendelse til lægen. Patientsikkerhedsmæssigt er det et stort problem, da det nu i princippet er muligt at medicinere sig selv med receptpligtig medicin. Der er dog bebudet en oprydning i disse data fra Lægemiddelstyrelsens side i efteråret 2007.

Det er vigtigt at huske, at systemet er nyt for både lægen, apoteket og kunden. At samarbejde om en løsning er derfor mere konstruktivt end at pege på, hvem der er skyld i fejlen. Lægemiddelstyrelsen arbejder sammen med Progrator og IBM på at løse problemerne. Indtil da kan apoteket og læger lokalt aftale nogle retningslinjer for, hvordan de samarbejder ved nedbrud. Hvordan håndteres receptudvekslingen? Hvem skal være opmærksom på dobbeltordinationer? Hvilken information giver lægen sine patienter om, hvornår medicinen er klar til afhentning?

Lægemiddelstyrelsen har lavet faktablade til borgere, apoteker og læger, som beskriver driftsforstyrrelserne og giver gode råd til, hvordan man forholder sig ved nedbrud. Desuden er der oprettet en hotline hos Lægemiddelstyrelsen, hvor læger og apoteker kan henvende sig med spørgsmål. Sidst men ikke mindst har lægen ved tvivlspørgsmål mulighed for under konsultationen at slå op i patientens personlige medicinprofil og tjekke tidligere ordinationer.