Skip to main content

Region H nedlægger kardiologisk service

Claus Rendtorff. Praktiserende læge, København. E-mail: cr@dadlnet.dk

16. nov. 2012
4 min.

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen

I sin iver for at planorganisere sundhedssektoren efter vedtagne hospitalsplaner, nedlægger Region Hovedstaden den kardiologiske service på Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium (KPLL). En service, som kan være svaret på fremtidens planlægning af samarbejdet mellem primær- og sekundærsektoren. Rapporten bør mane til alvorlig eftertanke.

Kardiologi i Pilestræde

I mange år har KPLL drevet kardiologisk speciallægeservice i hovedstadsområdet. Det har været kardiologisk udredning på højt fagligt niveau, der har udmærket sig ved patientvenlighed i form af nærhed til patientens bolig/arbejde, og patienterne har følt sig godt behandlet og vejledt om deres eventuelle kardiologiske lidelse.

De praktiserende læger har fået rådgivning via de meget instruktive udskrivningsbreve, og den telefoniske opfølgning har været meget velfungerende. Så servicen har også haft et præg af efteruddannelse.

Ingen plads i planen

Men Region Hovedstaden har en hospitalsplan. Planen kræver, at al kardiologisk udredning skal foregå på specialiserede hospitalsafdelinger. Selv om KPLL leverer faglig god service, er der ikke plads til en sådan alternativ institution i Region Hovedstaden. Selv om de kardiologiske afdelinger er belastede af kravene fra hjertepakkeforløbene, vil man gerne presse KPLL's funktioner ind i de i forvejen fyldte hospitalsforløb. Også selv om ydelsen risikerer at blive dårligere og dyrere, vil man alligevel holde sig til hospitalsplanen.

Almen praksis uforstående

Ingen i almen praksis eller for den sags skyld andre læger eller sundhedskyndige forstår Region Hovedstadens bevæggrunde. Selvfølgelig har man en hospitalsplan. Men er målet ikke at give patienterne og deres praktiserende læger højt specialiserede ydelser, tæt på hvor patienten lever, til lavest mulige omkostninger. Resultatet af nedlæggelsen vil efter al sandsynlighed blive, at behandlingen bliver dyrere og på nogle områder dårligere.

Oh - at styre

En nærliggende forklaring på denne organisatoriske fejlbeslutning kan være, at Region Hovedstaden ikke p.t. har direkte indflydelse på styringen af KPLL-kardiologien. KPLL er en selvejende institution, der sælger sine ydelser til Region Hovedstaden eller andre, der kunne være interesserede. Det er sandsynligvis en torn i øjet på regionens administratorer at betale for en kardiologisk service, som de grundlæggende ikke har nogen ledelsesmæssig indflydelse på. Man bruger blot hospitalsplanen som argument for at gennemføre denne magtmæssige demonstration.

Rapport maner til eftertanke

En nyligt offentliggjort rapport fra regionernes analyseinstitut »Pakkeforløb på hjerteområdet« bør mane til alvorlig eftertanke i denne sammenhæng. Det fremgår af denne rapport, at alt for mange patienter allokeres til hjertepakkeforløbene, fordi de enten er fejlvisiterede eller ikke er ordentligt forundersøgt. Der er et stort kapacitetsspild i hjertepakkeforløbene, hvilket medfører, at patienter, der ikke fejler noget eller er relativt raske, presses ind i et omkostningstungt udredningsforløb. Patienter uden for forløbene risikerer derimod at blive indkaldt meget sent.

Et ambulant tilbud som KPLL-kardiologisk service ville kunne hindre et sådant fejlbrug, idet patienterne ville kunne visiteres målrettet til hjertepakkeforløbene eller evt. afsluttes direkte til almen praksis efter et evt. pakkeforløb i KPLL-regi.

Fremtidens kardiologiske service

Moderne kardiologi kræver ikke nødvendigvis en kompleks hospitalsorganisation. Et fremskudt ambulatorium som det i KPLL, vil kunne yde en faglig service fuldstændig på højde med andre kardiologiske enheder. Avancerede undersøgelser kan jo bestilles på hospitalerne, mens data samles i KPLL. Herefter kan speciallægen i samarbejde med egen læge planlægge behandling og rehabilitering for langt hovedparten af de kardiologiske patienter. Den tungeste patientgruppe med 5-10% med de mest komplekse sygdomme skal sandsynligvis fortsat behandles i hospitalsregi. Så hvis det er muligt politisk at standse den hovedløse beslutning, det er at lukke KPLL's kardiologiske service, bør det ske nu.

>Svar:

Stabsdirektør Else Hjortsø, Koncern Praksis, Region Hovedstaden. E-mail: praksis@regionh.dk

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Region Hovedstaden nedlægger ikke en kardiologisk service, men laver en organisatorisk ændring, der skal sikre sammenhæng mellem udredning og behandling for hjertepatienter, bl.a. dem, der indgår i hjertepakkeforløb.

Regionen ønsker at tilbyde alle borgere samme service. Dette er p.t. ikke tilfældet inden for det kardiologiske område. Derfor ønskes der sammenhæng mellem udredning og behandling af hjertepatienter, således at ventetiden afpasses efter patienternes sygdom og ikke efter deres bopæl. Den samlede undersøgelseskapacitet bevares uændret, herunder også den ambulante funktion i Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium.

Der vil derfor i fremtiden være mulighed for, at almen praksis fra hele regionen kan henvise til ambulant kardiologisk udredning og tilbydes vejledning fra speciallæger. Samtidig vil speciallægerne ved behov kunne varetage behandlingen af patienter, indtil de igen kan overgå til almen praksis.