Skip to main content

Rehabiliteringsmedicin

Höök O, ed.: Höök O, ed.

2. nov. 2005
2 min.

4. udgave

Aktuelle lærebog i rehabiliteringsmedicin er den eneste af sin slags på skandinavisk.

Bogen er inddelt i en almen og en speciel del. Den almene del er spændende opbygget med gode kapitler om bl.a. psykosomatik-stress-stressreaktioner, mødet og relationer mellem patienter og sygehuspersonalet samt problematikken omkring motivation. Der gås i dybden mht. det teamarbejde, som er nødvendigt for at få gennemført en holistisk og individuel genoptræning af den enkelte person.

Der er et meget velskrevet afsnit om det centrale nervesystems plasticitet, hvor vigtigheden af neurobiologiens landvindinger for rehabiliteringens muligheder i fremtiden understreges.

Immobiliseringens negative virkninger gennemgås på en fin oversigtsmæssig måde. Dette kapitel skal bl.a. ses i sammenhæng med kapitlerne om fysisk træning og muskulær tilpasning og principper ved muskeltræning.

Bedømmelse, vurdering og opfølgning er vigtig ved rehabilitering som i al anden behandling, og de metoder, der i dag findes som effektmåling gennemgås. I denne sammenhæng understreges, at de såkaldte diagnoserelaterede grupper (DRG) ikke er særlig gode i forbindelse med vurdering af rehabiliteringspatienter, mens målinger der tager funktion ind vil være bedre.

I det almene afsnit er der også kapitler om forskellige behandlingsmetoder samt sociale arbejds- og forsikringsmæssige forhold af betydning for rehabiliteringen. Der er også kapitler om spasticitet, kontrakturer og ødem, ortopædiske bandager m.m.

Den specielle del omfatter kapitler relateret til nakke-skulder-smerter, rygbesvær, cerebrovaskulære sygdomme, hjerneskader, rygmarvsskader, multipel sklerose, epilepsi, parkinsonisme, perifere pareser, iskæmisk hjertesygdom, inflammatorisk-reumatiske sygdomme, geriatrisk aktivering, post-polio-syndrom, benamputationer, brandskader m.m.

Der er mange gode oplysninger mhp. at få patienter med forskellige sygdomme og handikap tilbage til så normal en funktion som muligt. De tiltag, der kan anvendes i forbindelse hermed, gennemgås.

Målgruppen for denne bog er alle med interesse for at få deres patienter hurtigst muligt tilbage til en aktiv dagligdag. Dvs. at bogen henvender sig til læger, terapeuter samt andet sundhedspersonale, såvel i primær- som i sekundærsektoren. Bogen giver en glimrende samlet beskrivelse af mange områder, som er vigtige for at få optimeret en rehabilitering.

Stockholm: LIBER AB, 2001.

571 sider. Pris: 565 SEK (internet-pris)

ISBN 91-47-04981-2

Fin Biering-Sørensen