Skip to main content

Rekrutteringen til psykiatrien skal starte langt tidligere end KBU’en

Nyt udspil fra FADL skal fremme lægestuderendes mulighed for at komme ud og opleve psykiatrien.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Lotte Lindgreen Eriksen, lægestuderende, Aarhus Universitet, repræsentant FADL Aarhus. Email: lotte.eriksen@fadl.dk

14. jun. 2021
3 min.

Det er velkendt, at psykiatrien i gennem mange år har lidt af rekrutteringsvanskeligheder, og der har igennem en årrække været mange ubesatte uddannelsesforløb. Der har i de seneste år været tegn på, at den negative tendens kan være ved at vende. Dette tilskrives bl.a. et øget antal KBU-forløb med psykiatri, hvilke nu står til at bortfalde igen til fordel for almen praksis.

For nylig har man her i Ugeskrift kunnet læse et indlæg af Phuong Le Reisinia, lægefaglig direktør for psykiatrien i Region Midtjylland, som er bekymret for, at reduktionen af KBU-forløb i psykiatrien vil ødelægge den begyndende positive udvikling. Dette bør give anledning til at indtænke rekrutteringen til psykiatrien tidligere på medicinstudiet.

Det har i flere sammenhænge været påpeget, at tidlig introduktion til et speciale forbedrer rekrutteringen. Mange lægestuderende gør sig allerede tidligt tanker om valg af speciallægeuddannelse og allerede på bacheloren har flere studerende fravalgt nogle specialer. Hvad nu hvis man kunne introducere de lægestuderende - fremtidens læger - til psykiatrien på et langt tidligere tidspunkt end i forbindelse med KBUen?

Grundtanken i FADLs udspil, Brug de Lægestuderende i Psykiatrien, er, at gode muligheder for at blive introduceret til psykiatrien tidligt i studieforløbet kan styrke rekrutteringen til specialet på den lange bane. Dertil kommer også, at en øget brug af lægestuderende også kan bidrage til at afhjælpe den akutte personalemangel.

De gode oplevelser på afdelingerne i løbet af studietiden har stor indflydelse på det senere valg af speciale. Det giver jo nærmest sig selv, at man får lyst til at vende tilbage til et sted, hvor det var rart, spændende og lærerigt at være. Vi hører dog nogle gange, at de psykiatriske afdelinger er tilbageholdende ift. at ansætte lægestuderende, da afdelingerne er bekymrede for, at de lægestuderende grundet presset på afdelingerne vil få dårlige oplevelser og bliver skræmt væk fra psykiatrien på længere sigt.

Det er selvfølgelig vigtigt, at lægestuderende, som arbejder i psykiatrien, gør dette under trygge rammer, og at der tages hånd om det, hvis der skulle opstå ubehagelige situationer. Vi oplever imidlertid ikke, at vores medlemmer er bange for at søge mod de psykiatriske afdelinger i studiejobs. De efterspørger derimod muligheden for at få de gode oplevelser i psykiatrien. Afdelingernes frygt for de dårlige oplevelser afholder altså de lægestuderende fra at få de gode oplevelser, der på sigt kan få dem til at vælge specialet.

Der er mange måder at sørge for, at mødet med psykiatrien bliver en god oplevelse, og det er ikke raketvidenskab. Det er noget, vi meget gerne hjælper med, hvis afdelingerne har interesse for det og opretter stillingerne.Citat navn 1

Fokus må derfor i første omgang være på at skabe muligheden for, at de lægestuderende kan komme ud og opleve psykiatrien og dernæst sikre, at det bliver en god oplevelse for de lægestuderende at være i psykiatrien. Det kan eksempelvis være i form af opkvalificerende kurser, debriefing efter hårde oplevelser eller ved at bruge hold af studerende, der sammen dækker en vagtplan.

Ved at ansætte de studerende i hold kan man nemlig bedre sørge for, at de studerende har en længerevarende tilknytning til afdelingen og dermed lærer afdelingen bedre at kende - til fordel for både afdelingen og den studerende. Der er mange måder at sørge for, at mødet med psykiatrien bliver en god oplevelse, og det er ikke raketvidenskab. Det er noget, vi meget gerne hjælper med, hvis afdelingerne har interesse for det og opretter stillingerne.

Udover at være en god rekrutteringsstrategi og en måde at afhjælpe personalemanglen, er det også en billig rekrutteringsstrategi, så vi ser ingen grund til ikke bare at gå i gang med at bruge de lægestuderende.