Skip to main content

Reumatologi. 2. udgave


Første udgave af lærebogen er fra 2001, altså fem år gammel. Min bog har været brugt til inspiration ved undervisning af kiropraktik- og medicinstuderende i reumatologi ved Syddansk Universitet og som opslagsbog i den daglige klinik.

Hvordan er så den nye, anden udgave? Den er kortere, klarere stillet op, mere klinisk orienteret og uden omsvøb. Det er ikke den fyldige lærebog, hvor fagområdet gennemgås systematisk, snarere en opslagsbog til den daglige klinik. Bogen har vundet i klarhed ved en »slankning« på i alt 150 tekstsider og ved det stærkere kliniske fokus.

Bogen tager relevant højde for fagområdets kompleksitet. Hvordan kan der tænkes diagnostisk? Hvilke få nøgleinformationer skal trækkes frem, når vi står over for den nyopdagede reumatologiske patient uden diagnose? Bogen tilfører værdi ved sit fokus på tværgående diagnostik. Her lukkes op med en diagnostisk vinkel for kapitlerne, der systematisk gennemgår de forskellige sygdomsgrupper. Der er god praktisk duelighed ved opslag.

Vanskelige diagnostiske problemer er ved regionale smertetilstande udløst af degeneration eller belastning, f.eks. smerter i skulder eller hofteregion. Her trækker bogen igen en tværgående, systematisk gennemgang frem, der er praktisk anvendelig, fordi den fører frem til relevante differentialdiagnoser og foreslår, hvordan der kan tænkes på tværs. Bogen
viser den helstøbthed, der over årene er kommet over det reumatologiske speciale, og som passer med den kliniske hverdag, hvor kroniske inflammatoriske sygdomme, overbelast-ning og slid hos den samme patient bidrager til sygdomsbilledet samtidig eller efterfølger hinanden over tid.

På internettet er der adgang til store mængder af ustruktureret og forvirrende viden i modsætning til den nye lærebog
i reumatologi: Her toner de netop relevante informationer frem ved et opslag. Informationer, som et af forfatterkollegiets medlemmer har udvalgt ud fra lang klinisk erfaring og grundige litteraturstudier. Hvad gør du ved en patient med kro-
niske hælsmerter, hvor ultralyd her vist entesopati? Her giver et par opslag i bogen svaret på få minutter. Her kompenserer bogens opbygning for et evt. manglende overblik hos læseren.

Tak til Dansk Reumatologisk Selskab, til 59 veloplagte forfattere og til Abbott, Schering-Plough og Wyeth for økonomisk støtte til udgivelsen. Den bog glæder vi os til at bruge.