Skip to main content

Rig mulighed for klinisk forskning

Institutleder Kirsten Ohm Kyvik, Institut for Regional Sundhedsforskning, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet. E-mail: kkyvik@health.sdu.dk

7. dec. 2007
2 min.

I Ugeskrift for Læger nr. 44 (Ugeskr Læger 2007;169:3784-5) havde Jens Chr. Djurhuus en glimrende kronik under overskriften »Klinisk forskning. En truet art. Hvad gør vi ved det?«

I kronikken fremhæves den kliniske forsknings »storhed og fald« i såvel Sverige, England og USA som i Danmark, og afslutningsvis stilles spørgsmålet om, hvordan man opnår en forbedret klinisk forskning på de danske hospitaler. Ligeledes giver Jens Chr. Djurhuus udtryk for vigtigheden af at få etableret en kultur som den, der var fremherskende på universitetshospitalerne i slutningen af 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne.

Mit ærinde med dette indlæg er at gøre opmærksom på, at det er af lige så fundamental betydning også at få denne kultur indført på regionshospitalerne uden for universitetshospitalerne. Ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet har vi nu en struktur, der har til formål at støtte dette område i Region Syddanmark, nemlig gennem Institut for Regional Sundhedsforskning. Instituttet sørger for den universitære forankring og synliggørelse af den forskning, der foregår på regionshospitalerne uden for Odense Universitetshospital. Organisatorisk består instituttet af fire centre baseret i de tidligere amter. I disse centre er etableret fokuserede forskergrupper på sygehusene centreret omkring professorer med stor forskningserfaring, stor publikationsproduktivitet og påvist evne til at skaffe forskningsmidler. Herudover støttes spirende forskningsinitiativer med henblik på, at de skal kunne få tilstrækkelig volumen i løbet af få år.

Ved Institut for Regional Sundhedsforskning er forskningsindsatsen koncentreret omkring patientnær forskning inden for onkologi, diabetes, reumatologi og hjerte-kar-sygdomme samt om en kombination af grundforskning og klinisk forskning, hvor forskning inden for cancer og malign hæmatologi kombineres med cellebiologi og genetik, dvs. translationel forskning. Derudover er der også projekter om kommunikation, patienttilfredshed og kvalitetsudvikling samt om sundhedstjenesteforskning i form af organisering af ambulatorier på gigtafdelinger.

Der er således rige muligheder for klinisk forskning på regionshospitalerne. Med den rigtige støtte vil det danske sundhedsvæsen også her kunne leve op til sundhedslovens intentioner om, at forskning er en opgave for alle sundhedsvæsenets aktører til bedste for patienterne og for befolkningen som helhed. Udfordringen er at rekruttere sundhedspersonale, der også har forskerkompetencer, og etablere den nødvendige hjælp og støtte, som Jens Chr. Djurhuus også er inde på til slut i sin kronik.