Skip to main content

Rørt, ramt og rystet. Supervision og den sårede hjælper Bang S.

Praktiserende læge og asylcenterlæge Benny Ehrenreich

1. nov. 2005
2 min.

I vores daglige arbejde møder vi mennesker i krise på mange planer: Døende, alvorligt syge og deres pårørende, patienter, der begår selvmord eller truer med det, voldelige og psykoti-ske patienter der truer os. Det påvirker os i større eller mindre grad, og måske nogen gange mere end vi vil være ved, eller mere end vi kan acceptere. Har vi selv et ømt punkt? Hvordan beskytter man sig? Hvordan arbejder man i en supervision med problematikken? Det er disse spørgsmål bogen tager op og giver bud på, hvordan de håndteres.

Susanne Bang er uddannet socialrådgiver og psykoterapeut og har 30 års erfaring med supervision og træning af kolleger i bl.a. Skandinavien, England og det tidligere Jugoslavien. Baggrunden er således i orden.

Bogen er inddelt i to dele. Den første handler om de muligheder og farer, der ligger i den professionelle hjælpers stadige kontakt med andre menneskers lidelser - herunder risikoen for at gennemgå en forandring mht. deres verdensbillede, holdninger til sig selv og deres patienter og kan komme til at lide af nogle af de sammen angst- og tilbagetrækningssymptomer, som den primært traumatiserede lider af. Foruden begrebet sekundær traumatisering gennemgås andre væsentlige begreber som modoverføring, kontakttræthed og udbrændthed.

Anden del handler om supervisionsprocessen, arbejdet med parallelprocesser og modoverføring som et værktøj. Den umiddelbare kriseintervention nævnes, og supervision ved forskellige grader af berørthed gennemgås. Der er en beskrivelse af supervisionens afgrænsning over for egentlig terapi og en anbefaling af at indgå en kontrakt om disse grænser i en supervisionsgruppe.

Generelt er bogen skrevet i et sprog, der gør den læsevenlig og forståelig for den ikke terapeutisk skolede. Emnet - som så vidt jeg ved ikke tidligere er beskrevet så indgående på dansk som her - behandles kompetent og levende og med mange gode og lærerige eksempler. Man bliver grundigt og engageret indført i begreberne og mister aldrig interessen.

Et lille minus er, at bogen ikke forholder sig til problemet med videnskabelig dokumentation. Der er metodologiske problemer ved undersøgelser af denne art, men når det f.eks. nævnes, at det er gavnligt med en hurtig indsats over for de mennesker, der har været udsat for chokerende begivenheder, kunne undertegnede anmelder godt ønske en kommentar til det forhold, at et stort Cochrane review i 2001/2002 faktisk ikke fandt nogen positiv effekt af debriefing »single episode intervention«.

Uanset om man som behandler er i en supervisionsgruppe eller ikke, er bogen relevant og nødvendig. »Rørt, ramt og rystet« kan varmt anbefales til alle, der i deres fag arbejder med mennesker i krise.

København:

Gyldendal Uddannelse, 2002.

271 sider. Pris: 285 kr.

ISBN 87-02-01435-1