Skip to main content

For sen anmeldelse af erhvervssygdomme kan medføre bøde

Praktiserende ortopædkirurg Jens V. Bruun, Køge, E-mail: bruun@dadlnet.dk

9. jan. 2006
2 min.

Dette var overskriften på en meddelelse i Ugeskr Læger 2005;167:4502-3.

Nu er erhvervssygdomme noget meget bredt noget. Jeg vil gerne spørge den, der skriver dette i Attestudvalget - hvem det nu end er: Hver gang der kommer en gulvlægger eller en tømrer eller lignende, hvor man kan sige, at brusken eller evt. menisklæsion har relation til hans erhverv, skal han så anmeldes? For så bliver det ret mange, vi skal have anmeldt i løbet af ret kort tid!

Jeg er ikke klar over, om man får penge for det, og jeg er ikke klar over, om der skal en speciel attest til det, eller om man bare skal skrive et brev til Arbejdsskadestyrelsen?

Der er nogle forhold her, som ikke er klare.

Der står, at det skal være erhvervssygdomme. På s. 4503 står der uddrag af relevante bestemmelser vedrørende arbejdsskade.

En arbejdsskade er vist ikke det samme som en erhvervssygdom. En af grundene til, at man kan stille spørgsmålstegn ved alle disse registreringer, er, at patienterne jo faktisk ikke får erstatning, fordi de ikke anerkendes som værende erstatningsberettigede, og denne forvirring, hvor også lægerne får frustrationer over, hvad det egentlig er der foregår, er meget dårligt belyst rent videnskabeligt. Det samme gælder for så vidt for arbejdsbetingede lidelser, fordi det vil udgøre tæt på 50% af de patienter, som jeg f.eks. har igennem min klinik, dvs. 700-800 om året.

Nogle gange har de været anmeldt, nogle gange har de ikke. Det er ikke altid, at patienterne selv ved det.

Som det væsentlige anføres, at man kan få bøde, fordi patienterne ikke får en erstatning. Det får de jo rent faktisk heller ikke, selv om de bliver anmeldt, så i omkring 90% af tilfældene synes det rent overflødigt papirnusseri.