Skip to main content

Sikring af patienter og behandlere gennem evidens

Cand.psych. Randi Øibakken, E-mail: randi@psykologkonsulenterne.dk. Praktiserende speciallæge i psykiatri Bodil Andersen. Cand.psych. Ole Taggaard Nielsen

24. aug. 2012
2 min.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Bestyrelsen i Selskab for Adfærds og Kognitiv Terapi (SAKT) vil med dette indlæg understrege vigtigheden af en evidensbaseret tilgang til det psykoterapeutiske videnskabsområde for at sikre patienten en optimal behandling, der lever op til en systematisk og uafhængig evaluering, og for at sikre gennemskuelighed for patienten i forbindelse med valg af behandling.

Inden for langt de fleste områder i vores sundhedssystem tager vi for givet, at intervention og behandling bygger på evidens.

I forlængelse af Den Danske Kvalitetsmodel er det f.eks. blevet almindelig praksis, at patienten får så objektiv en vejledning som muligt om forskellige behandlingstypers fordele og ulemper, behandlingseffekt, risici og bivirkninger.

Behandling underlægges således ydre kvalitetskrav gennem bl.a. udarbejdelse af retningslinjer.

I Danmark har den psykoterapeutiske praksis ikke afspejlet disse retningslinjer. Når vi ser vi på de lande, vi traditionelt kan sammenligne os med, er der således betydelig forskel på, hvordan evidensbegrebet forvaltes i forhold til den psykoterapeutiske praksis, samt hvor udstrakt denne videnskab er implementeret.

Som aktør i det divergerende psykoterapeutiske meningshav og i forlængelse af den aktuelle debat om evidens vil bestyrelsen i SAKT gerne understrege følgende:

1) SAKT understøtter den fortsatte implementering af evidens inden for den psykoterapeutiske praksis.

2) SAKT arbejder for, at psykologer og speciallæger i psykiatri følger de retningslinjer, der ligger på området for evidensbaseret psykoterapi.

Sundhedsstyrelsens referenceprogrammer for angst og depression er udarbejdet i 2007. Retningslinjerne er i overensstemmelse med de engelske NICE-guidelines (senest opdateret og udvidet i 2009) og den internationale udvikling i øvrigt.

Revurderingen af retningslinjerne pågår løbende, og de justeres i takt med, at signifikante forskningsresultater skabes og verificeres - det være sig inden for terapeutiske retninger eller i forhold til udvidelse af retningslinjerne til at omfatte yderligere diagnoser.

Jf. den seneste revurdering er der ikke fundet belæg for at ændre de gældende retningslinjer væsentligt.

3) SAKT understøtter den overordnede videnskabelige proces i forhold til at generere evidensbaseret behandling, uanset disse behandlingers ophav.

Fokus må til enhver tid være at give patienten den mest effektfulde behandling.

På vegne af bestyrelsen i SAKT: