Skip to main content

Sindets labyrinter. Seks beretninger fra mødet med psykiatrien. Larsen JA, ed.

Johanne Bratbo, cand.psych.

1. nov. 2005
2 min.

I 2002 udkom bogen »Sindets Labyrinter. Seks beretninger fra mødet med psykiatrien«, redigeret af John Aggergaard Larsen , om seks unge menneskers personlige fortællinger om deres oplevelse af psykisk sygdom, mødet med det psykiatriske behandlingssystem og indsatsen efterfølgende for at genskabe et socialt liv. Alle har haft kontakt til OPUS-projektet, og bagest i bogen findes en kort beskrivelse af dette behandlings- og rehabiliteringsprogram.

Læseren præsenteres for seks meget forskellige skildringer af eksistens og hverdag - nogle optimistiske og andre stadig svære skæbner. Det er tankevækkende at alle på forskellig vis har oplevet eller udvist psyko-sociale vanskeligheder forud for de psykotiske episoder, og at konfrontationen med voksenlivet for fleres vedkommende tilsyneladende bliver en udløsende faktor. Det er derfor nærliggende at reflektere over, om en større opmærksomhed fra omgivelserne kunne have forebygget situationen? Fortællingerne handler samtidig også om, at først når livet bryder sammen og facaden ikke længere holder, fødes den endelige erkendelse af behovet for hjælp, og at det kan være en meget ambivalent proces at blive diagnosticeret som sindslidende - både lettelse over at få ord på sine vanskeligheder og samtidig ængstelsen for kronisk sygdom.

De unges oplevelse af sig selv og omgivelserne under psykosen rummer klare signaler om betydningen af gode kommunikationsevner fra personaleside i forhold til bruger og pårørende. Flere skildrer med indlevelse dette første møde med behandlere som nærmest kaotisk og absurd - også fordi psykosen gør det vanskeligt at rumme og forarbejde informationer, og fordi angst og utryghed i så høj grad præger kontakten. Der er tydeligvis gået ret lang tid før den unge reelt kan være medspiller i sin egen udvikling og behandling, men der er nogle meget fine beskrivelse af den betydning som mødet med OPUS har haft for de unges rehabilitering, også selvom en førtidspension for nogle bliver udgangen. Programmets integrerende brug af dialogen, aktivitet, netværksinddragelse og tildelingen af en fast kontaktperson betones af de unge som helt afgørende elementer for at generobre et socialt liv og bæredygtige kontakter til andre.

Alle med erfaringer eller interesse for sindslidelse: fagfolk, brugere, pårørende og beslutningstagere, kan have glæde af at læse denne fine lille publikation, og den er velegnet til en fælles debat om de professionelles kommunikation, kontakt og dialog med brugerne.

København: Hans Reitzels Forlag, 2002.

128 sider. Pris: 148 kr.

ISBN 87-412-2495-7