Skip to main content

Skadebogen. Ortopædkirurgiske skader. 9. udgave. Lund B

Michael R. Krogsgaard

1. nov. 2005
2 min.

De fleste læger kender sikkert Bengt Lunds »Skadebogen« fra en af de tidligere udgaver, for bogen har været meget anvendt blandt yngre skadestuelæger, især før det blev almindeligt, at hver skadestue udarbejdede egne behandlingsinstrukser. Den er - ligesom en instruks - særdeles kortfattet skrevet, og der ruttes ikke med forklarende tekster, hvilket kan gøre bogen vanskeligt tilgængelig for mindre erfarne. Der er meget underforstået i teksten. F. eks. nævnes både under den forstuvede hånd og under os scaphoideum-fraktur, at ved ømhed skal patienten observeres og undersøges for scaphoideum-brud, men der står ikke, hvor ømheden i så fald vil være at finde. Knapheden medfører flere steder, at anvisningerne er inkomplette. Eksempelvis nævnes under patellafrakturer ikke, at man skal teste for, om patienten kan ekstendere over knæet, hvilket vel er en afgørende forudsætning for at vælge konservativ behandling. Og det nævnes blot, at man skal undersøge et skadet knæ for ligamentløshed, men ikke hvordan eller med hvilke test. I nogle tilfælde vil man kunne komme galt af sted ved at følge anvisningerne, f. eks. står under total ruptur af supraspinatussenen intet om, hvordan man tester for denne invaliderende skade, og der står under behandlingen blot: mitella og NSAID-præparat i 1-2 uger.

Man skulle tro, at der i en 9. udgave ville være luget ud i stave- og ombrydningsfejl, men det er ikke tilfældet. Dem er der temmelig mange af. Det ser ud, som om produktionen er gået lidt vel hurtigt. Der er telefonnummer til Giftinformationen på Rigshospitalet, selvom den for længst er flyttet til Bispebjerg Hospital.

Afsnittene om suturteknik, bandager og gips er instruktive. Bagest er et afsnit med ICD-10 koder, og i det omfang, der ikke findes lister over de koder man bruger på de enkelte afdelinger, er dette afsnit anvendeligt i daglig klinik.

I takt med, at de fleste efterhånden har lokale behandlingsinstrukser, er det behov, som denne bog i form af en kortfattet oversigt over skadebehandling dækker, af mindre relevans. Jeg tror det er nødvendigt med en betydelig revision af formen, så emnerne behandles mere uddybende, hvis bogen fremover skal bevare den berettigelse, den har haft i mange år.

Silkeborg: Forlaget IBL, 2003.

144 sider. Pris: 160 kr.

ISBN 87-89177-34-7