Skip to main content

Skal det være slut med Embedslægen?

Planen om at nedlægge embedslægeinstitutionen vil gøre det sværere for andre læger og myndigheder at søge sundhedsfaglig rådgivning

Embedslægeforeningens bestyrelse: Niels Holm-Nielsen, Marie Brasholt, Troels Thomsen & Lene Løgstrup
E-mail: TRTH@SST.DK
Interessekonflikter: ingen

6. feb. 2015
3 min.

Sundhedsministeriet har fremlagt et lovforslag om at nedlægge embedslægerne. Erstatningen bliver en »overlæge i Sundhedsstyrelsen« eller en »læge med passende faglige kvalifikationer«. På denne måde forventer Sundhedsstyrelsen at tydeliggøre sine opgaver, men forslaget vil uden tvivl betyde en svækkelse af den sundhedsfaglige rådgivning af politi, kommuner og sundhedsvæsen.

Vi ønsker derfor med dette indlæg, at starte en bredere debat om, hvorvidt det at nedlægge embedslægeinstitutionen er det rigtige skridt fremad.

En praktiserende læge har en ældre dement plejehjemsbeboer som patient. Lægen er på vej på sygebesøg, fordi patienten nu for sjette gang har seponeret sin nasogastriske sonde. Lægen mener, at der bør anlægges en PEG-sonde, men patientens tre børn modsætter sig. Lægen ringer til embedslægen og spørger, hvem der bestemmer. Sygehistorien gennemgås og indikationen diskuteres. Efterfølgende er sagen klar, lægen kan gennemføre behandlingen, og han tager trygt afsted på sygebesøget.

Embedslæge eller call center?

For både vore kolleger i sundhedsvæsenet og andre myndigheder står det klart, hvem man ringer til, når man skal have et korrekt fagligt råd, eller når de sundhedsrelaterede problemerne er blevet for komplekse. Man ringer til embedslægen. Er der en kollega, der har et misbrugsproblem, er der udbrudt hepatitis A i en børnehave, eller står politiet med en dødfunden. Det er altid samme indgang, og man er garanteret en rådgivning, der er baseret på en bred samfundsmedicinsk uddannelse og erfaring.

Med ministeriets forslag skal man nu ringe til Sundhedsstyrelsens hovednummer og forklare sagen til vores »call center«. I mange sager bliver det nok svært at finde en læge »med passende kvalifikationer« i Sundhedsstyrelsen. Det er ikke fair; der bør fortsat være en direkte linje til en bred samfundsmedicinsk ekspertise, embedslægen.

Årsagen til, at man vil fjerne embedslægen som begreb, er i følge kommentarerne til lovforslaget led i en »tydeliggørelse af Sundhedsstyrelsens opgaver«, således at styrelsen kan »tilrettelægge udførelsen af sine myndighedsopgaver mest hensigtsmæssigt«. Sundhedsstyrelsens direktion får med forslaget måske en mere fleksibel organisation internt, men prisen betales af de mange, der søger vores rådgivning.

Vi er af den opfattelse, at begrebet embedslæge er både kendt og tydeligt i forhold til sundhedsvæsenets aktører. EPSO-handleplanen for tilsynsområdet udtalte en klar og entydig anbefaling om at bevare og styrke de regionale embedslægeinstitutioner og at give disse hovedansvaret for tilsynsopgaven. Lovforslaget går således også direkte mod en af de helt centrale internationale anbefalinger til det danske tilsynsområde. Vi mener derfor, at lovforslaget vil gøre adgangen til Sundhedsstyrelsen mere diffus og mindre tydelig og vil svække centrale brugerrettede funktioner. Vi ønsker derfor med dette indlæg, at starte en bredere debat om, hvorvidt det at nedlægge embedslægeinstitutionen er det rigtige skridt fremad.