Skip to main content

Socialfobi. Frygt for andres kritiske iagttagelse Kåver A.

Afdelingslæge Marianne Breds Geoffroy

1. nov. 2005
2 min.

Anna Kåver har skrevet en god og letlæselig bog om symptomerne ved socialfobi, og hvordan denne angstlidelse behandles. Socialfobi skønnes at være den tredje hyppigste psykiske lidelse i den vestlige verden - en lidelse man først nu er blevet klar over alvoren af: Den er skjult, kronisk og leder bl.a. til misbrug og depression - de to andre hyppigste psykiske lidelser. At lidelsen er skjult vil sige, at personen ikke oplever tilstanden som angst, men som en følelse af at være »forkert« - og at personen sidst af alt tænker på at søge hjælp.

Bogen beskriver socialfobi hos voksne, men også hvordan lidelsen ytrer sig hos børn og unge. Der gives en overordnet indføring i de udviklingsfaktorer og familiefaktorer, der disponerer til socialfobi, bl.a. arvelig disposition og overbeskyttende eller kritiske/perfektionistiske forældre.

Socialfobi debuterer ikke sjældent i 4-5-års-alderen, hvor barnet er udviklet nok til at forestille sig et mentalt »publikum«.

Kognitiv adfærdsterapi er en behandlingsmetode, der har udgangspunkt i udviklingspsykologien.

Bogen gør fint rede for den kognitive model for socialfobi, og hvordan man aktuelt kan hjælpe mennesker ud af den onde cirkel. Når man lider af socialfobi, har man en overbevisning om, at andre kan mærke/se angsten inde i ens krop. Samtidig tager man fejlagtigt kroppens interne angstsignaler som et reelt bevis på, at andre er i færd med at tænke kritisk om en. ... »man kan jo mærke det ubehageligt i kroppen«. Hvordan man arbejder med menneskers antagelser og gradvis implementerer ny adfærd beskrives i individuelt og gruppeterapeutisk regi.

Forfatteren er psykolog og uddannet af en af de ledende forskere inden for feltet professor David Clark fra Oxford. Bogens beskrivelser tager udgangspunkt i David Clarks banebrydende arbejde.

Ud over den kognitive model for socialfobi kommer forfatteren kort ind på medicinsk behandling. Det nævnes, at behandling med medicin af typen SSRI har vist gode resultater, og forfatteren har en sund pragmatisk holdning: Det er nødvendigt at behandle medicinsk, hvis angst- eller depressionssymptomer vanskeliggør en kognitiv adfærdsterapeutisk tilgang.

Bortset fra den engelske ekspert Gillian Butlers bog om selvbehandling af socialfobi, eksisterer der ingen litteratur på dansk om emnet. Det er derfor velkomment, at Anna Kåvers bog nu er oversat fra norsk. Forfatterens målgruppe er både patienter og behandlere i psykiatrien. Den kan anbefales til alle, der har patientkontakt samt interesse for kommunikation og tilstande, der kan blokere den.

København: Hans Reitzels Forlag, 2003.

159 sider. Pris: 158 kr.

ISBN 87-412-0190-6