Skip to main content

Socialpsykiatri - en lærebog. Herheim Å.

Mag.art. Kjeld Høgsbro E-mail: KEH@akf.dk

4. nov. 2005
2 min.

Bogen er skevet i forbindelse med specialeskrivningen ved psykologistudiet på Aarhus Universitet. Den er desuden inspireret af et bostøtteteam, forfatteren har arbejdet inden for under sit studium.

Indledningen gør det klart, at bogen fokuserer på »den socialpsykiatriske medarbejder og hendes møde med bru-gerne«, hvorfor den ikke vil beskæftige sig med »temaer i forhold til pårørende eller organisatoriske forhold«.

Bogen gennemgår i de to første kapitler dels den historiske udvikling af det psykiatriske tilbud, dels rammer og målsætninger for socialpsykiatrien. Derefter kommer et teoriafsnit, hvor der fremlægges korte resumeer af socialpsykologisk teori, sundhedspsykologi, psykodynamisk teori, systemteori og socialkonstruktivisme. Endelig følger en række afsnit, der omtaler forskellige metoder i kommunikationen mellem professionelle og klienter, en række overvejelser vedrørende menneskesyn og værdigrundlag og en afsluttende diskussion af den professionelles rolle og dilemmaer.

Bogens første svaghed er, at det historiske afsnit og teoriafsnittene i ringe grad bruges til at skabe forståelse for socialpsykiatriens aktuelle problemstillinger. Teorierne gennemgås på et meget overordnet niveau, og de korte beskrivelser er ikke altid særligt rammende.

Bogens største svaghed er, at den overhovedet ikke handler om den sociale situation, mennesker med sindslidelser befinder sig i. Den handler heller ikke om de sociale tilbud, der udvikles til dem, om disse tilbuds funktion i deres tilværelse eller om tilbuddenes sammenhæng og deres organisering. Bogen handler ene og alene om den professionelles egne dilemmaer i det udgående arbejde. Den sindslidendes situation omtales kun i generelle vendinger som »sårbar« og »skrøbelig«. Overvejelserne gælder derfor generelt kontakten til mennesker i en vanskelig situation.

Bogen bruger til gengæld meget plads på at formulere kravene til empati, lydhørhed, respekt og evne til at sætte og respektere grænser.

Selv bliver jeg betænkelig ved den indadskuende graven i egen rolle, som dominerer bogen. Det burde være patienten/klienten, det handlede om. Og jeg har muligvis den erhvervsskade som sociolog, at jeg tror, at en større viden om klientens situation i højere grad vil fremme empatien og ydmygheden hos de professionelle.

I slutningen af bogen fortæller forfatteren, at arbejdet med bogen var et led i en personlig afklaring. Den skal derfor nok forstås som en personlig fortælling, fortalt af et menneske, der er blevet konfronteret med et psykologistudies mange teoretiske tilgange og hjemmebesøgenes udfordring til hendes selvforståelse. De to oplevelser er ikke rigtigt blevet fordøjet endnu.

Det er en »lære-bog« knyttet til en personlig udviklingsproces. Men nogen lærebog i socialpsykiatri er det ikke.

Århus: Systime Academic, 2003. 168 sider. Pris: 156 kr. ISBN 87-616-0658-8