Skip to main content

Socialt udviklingscenter: Den stille epidemi

♠ Overlæge Bo Netterstrøm E-mail: bone@noh.regionh.dk

3. sep. 2008
2 min.


Mobning er et udbredt problem på danske arbejdspladser. 5-10% angiver, at de inden for det seneste år er blevet mobbet. Spørgsmålet er, hvad der så forstås ved mobning. Er det »si-tuationer, hvor en medarbejder eller leder gentagne gange og over længere tid er udsat for handlinger, som opleves som krænkende eller sårende og svære at forsvare sig mod«, eller blot det at blive udsat for forskelsbehandling?

Denne antologi bekender sig mest til det første synspunkt. I en række artikler beskrives mobningens natur og de forholdsregler, der bør træffes for dels at undgå mobning, dels at behandle tilfælde af mobning. I en specielt interessant artikel beskrives mobningens mange former: fra magtmobning over humormobning til syndebukmobning. Eva Gemzøe Mikkelsen, der er en af de få, der herhjemme har gjort mobning til genstand for forskning, giver også her gode eksempler på mobningens dynamik. Bogens værdi er især beskrivelser af retningslinjer for og henvisninger til, hvad enhver arbejdsplads bør gøre. Bogen vil næppe blive læst i sin helhed af mange lægelige ledere, men f.eks. kapitlet om, hvordan man forebygger og håndterer mobning, burde være obligatorisk paratviden for alle ledere. Det fremhæves her, at arbejdspladsen bør have en formuleret mobningspolitik, der er kendt af alle, og som bevirker at de, der føler sig mobbede, har et sted at henvende sig. Dette er specielt vigtigt, når mobningen foretages af ledere, som mange yngre læger har oplevet det.

Et meget væsentligt aspekt ved mobning er de følelsesmæssige reaktioner, som den mobbede gennemlever, og som ofte gør det vanskeligt at forblive på arbejdspladsen, selv efter at mobningen er ophørt. Inddragelse af konfliktløsere udefra er endvidere en vigtig foranstaltning, især hvis en leder er part i problemet.

Som så mange andre antologier lider denne af for meget overlap. Hver enkelt artikels forfatter burde have haft snævrere rammer at bevæge sig inden for, så gentagelser blev undgået. Alligevel vil jeg anbefale, at alle ledere med personaleansvar sætter sig ind i problematikken, og denne bog kan være et udmærket udgangspunkt.