Skip to main content

SoMe, u2?

Foto: Tony Brøchner
Foto: Tony Brøchner

Mahican Gielen, ledende overlæge

11. dec. 2019
3 min

Er du på Facebook? Eller Twitter? LinkedIn? Måske har du en blog?

Uanset om du er »på« eller ej, er der en hel verden derude på de sociale medier. En verden med indflydelse, hvor alle har tilgang til. I et enkelt minut online sker der millioner af interaktioner, og hermed når man ud til lige så mange mennesker, om det nu er med et budskab eller et produkt. Derfor flokkes langt de fleste virksomheder, politikere, journalister og kendisser om disse tjenester. Overskrifter bliver skabt, politik bliver drevet, og mennesker fra alle lag bliver påvirket. Men langtfra alle kilder er pålidelige og det er svært for brugerne at differentiere mellem rigtig og forkert.

De fleste af os er på en eller flere af disse »social media« i en eller anden grad. Der er dog ikke så mange læger, der bruger SoMe professionelt, i modsætning til mange andre faggrupper som journalister, politikere og djøf'ere. De regerer på SoMe og bruger dem til deres fordel. Hvor er vi læger så henne? Der er (desværre) relativt få læger, der er offentligt aktive på SoMe. Og det er synd, synes jeg.

Hvorfor? Fordi vi har verdens vigtigste budskab, bakket op af viden og erfaring: sundhed. Med så mange tvivlsomme informationskilder på nettet trænges der i den grad til pålidelige kilder. Der er brug for en større modvægt mod al misinformation, som kastes over samfundet. Hvis vi ser forebyggelse og sundhedsfremme som en del af vores fag, er vi næsten nødt til at blande os i den onlinedebat, som får større og større indflydelse, også politisk (f.eks. sundhedslovgivning).

Desuden er SoMe en fremragende måde at få »exposure« på for afdeling, sygehus, fag eller blot dig selv. Du kan udvide dit netværk og opdage nye faglige muligheder.

Men hvad så med privatliv eller frygt for klager? Du skal først og fremmest afgøre med dig selv, hvad du vil og ikke vil dele offentligt. Og du skal kunne stå inde for det, du lægger ud, både som person, men også som fagligt identitet. Hold dig til det, du ved noget om. Brug også altid din sunde fornuft og gå ud fra at alle kan se det, du skriver online, herunder patienter og kollegaer. Vær dog heller ikke alt for bange for at fejle en gang imellem. Det vil ske, og det kan du kun blive bedre af. Og det er helt vidunderligt når du en gang imellem gør en (lille) forskel.

Verden har ændret sig, og SoMe er kommet for at blive. Vi kan vælge at bruge det til vores professionelle fordel og/eller til at gøre en forskel. Husk at der er mange andre, der bruger disse medier dagligt. Millioner af interaktioner hvert minut. De kan enten gå forbi dig, eller du kan hoppe med på vognen. Ses vi online?