Skip to main content

Speciale i akutmedicin er en mulighed for kvalitetsforbedring

Reservelæge Peter Hallas, København. E-mail: hallas@rocketmail.com & Reservelæge Lars Møller Pedersen, København

30. jan. 2006
2 min.

Centerchef Thomas Gjørup [1] skriver, at et »nyt akutspeciale vil forringe kvaliteten«. Men det er en påstand, der ikke støttes af evidensen på området. Der er tværtimod rigelig dokumentation for, at kvaliteten af behandlingen øges, når specialister i akutmedicin tager sig af de akutte patienter.

Adskillige publicerede studier sammenligner kvalitetsmål før og efter indførelsen af et speciale i akutmedicin. Andre studier har sammenlignet akut behandling foretaget af akutmedicinere med behandling foretaget af læger uden specialistkompetence i akutmedicin. I næsten samtlige studier er speciallæger i akutmedicin bedre eller lige så gode til diagnostik og behandling af akut syge som læger uden særlig uddannelse i akut medicin. Studierne har koncentreret sig dels om generelle parametre (samlet indlæggelsestid, omkostninger, dokumentation af behandling, ventetider og fejlbehandling), dels om specifikke tilstande (tid til revaskularisering for AMI-patienter, EKG-fortolkning, traumebehandling, succesrate ved intubation).

Den samlede effekt af at indføre specialister i akutmedicin er undersøgt i et australsk studie af Jelinek et al [2]: Før der kom akutmedicinere på skadestuen, lignede organisationen og arbejdsgangen den, vi kender fra danske sygehuse. Der skete markante forbedringer, da akutmedicinere overtog ledelsen af skadestuen. Ventetiden faldt, tid til revaskularisering faldt for AMI-patienter, der var færre patientklager, færre oversete frakturer, og forskningsaktiviteten inden for akut medicin blev øget.

Gjørup har dog en vigtig pointe: Der er brug for en forbedring af kvaliteten af den akutte patientbehandling, og der er brug for organisatorisk udvikling på området. Han anfører at »... behandlingen af en stor del, måske størstedelen, af akut indlagte patienter, stiller krav til kompetencer fra flere spe-cialers specifikke fagområder«. Enig! Det er netop et godt

argument for at have specialister i akutmedicin, med en bred erfaring fra både kirurgi, medicin og anæstesi!

I mange andre lande har man uddannet specialister inden for akutmedicin netop for at hæve kvaliteten i erkendelse af, at behandlingen af akutte patienter kræver kompetencer, der ikke dækkes af de »traditionelle« specialer. Der er derfor grund til at tro, at et nyt akutspeciale vil hæve kvaliteten af behandlingen og vil være til gavn for patienterne og det faglige miljø. Også i Danmark.


Referencer

  1. Gjørup T. Akutbehandling skal ikke være et speciale i Danmark. Ugeskr Læger 2005;167:4584-6.
  2. Jelinek GA, Mountain D, O'Brien D et al. Re-engineering an Australian emergency department, can we measure success? J Qual Clin Practice 1999;19:133-8.