Skip to main content

Specialeplanlægningen på velfortjent sommerferie!

♠ J. Michael Hasenkam, formand for DMSE-mail: dms@dadl.dk

25. jun. 2010
3 min.

Credit where credit is due, siger man på engelsk, og når Sundhedsstyrelsen lige om lidt drager ud i sommerlandet, bør det være med bevidstheden om, at man har gjort et rigtig godt stykke arbejde med at inddrage de videnskabelige selskaber i den lange og komplicerede proces. Dansk Medicinsk Selskab (DMS) kan konstatere, at styrelsen har været lydhør over for kritikpunkter fra både enkelte selskaber og fra DMS' medlemmer i Det Rådgivende Udvalg. Denne åbenhed har været en medvirkende faktor til, at det danske sundhedsvæsen nu kan se frem til, at den systematiske samling af højtspecialiserede funktioner på færre enheder kan ske på grundlag af en solid faglig rådgivning fra specialerne - dem der har fingeren på pulsen.

Medinddragelse betaler sig - det må være lektien efter årene med specialeplanlægning.

DMS kan som paraplyorganisation kun være stolt over at repræsentere et så stort fagligt engagement, som selskaberne har lagt for dagen i specialeplanlægningen. Engagementet viste sig både i den møderække, som DMS afholdt med selskaberne i en tidligere fase af planlægningen, og i de »hurtige udrykninger«, som ofte har været vilkårene i de sidste faser, hvor man nærmede sig lukketid, og rettelser derfor var særlig vigtige.

Her har DMS' medlemmer af Det Rådgivende Udvalg været af afgørende betydning i kraft af en kombination af overblik og indsigt - og store mængder knofedt. Ebba Nexø, Henrik Sillesen, Thomas Gjørup, Anders Fink-Jensen, Jakob Trier Møller, Bent Ottesen, Jens Frederik Dahlerup og Bo Christensen har leveret imponerede teamwork, som fortjener - og har fået - stor anerkendelse.

Men ingen sommer varer evigt, og når jordbær med fløde og havudsigt er fortid, melder der sig en række vigtige spørgsmål, blandt andre: Hvordan sikrer vi, at vi har de nødvendige data, så vi kan følge op på, om de offentlige sygehuse og private klinikker, der har fået tildelt de forskellige højtspecialiserede funktioner, nu også lever op til krav om kvalitet, volumen mv.? Hvis data ikke findes - eller registreres - på nuværende tidspunkt, må der ændres på det. Vi skal nemlig sørge for, at skibet holder kursen, så vi bliver ved med at få den gevinst i form af bedre patientbehandling, som samlingen af funktionerne har til hensigt.

Når ortopædkirurgien er faldet på plads i slutningen af august, vil alle skulle i gang med implementeringen af de nye specialeplaner. Det kommer næppe heller til at gå stille af - men det skal det heller ikke. Det er sagen simpelthen for vigtig til. Er der ting, der vitterligt ikke kan fungere, må de tages op til revision. Målet er altid den bedst mulige kvalitet for patienterne.

DMS vil gerne både opfordre og bidrage til, at også denne del af arbejdet kommer til at foregå med samme inddragelse af ekspertrådgivning, som vi har set hidtil.

God sommer!