Skip to main content

Spørgsmål om antidepressiv behandling af unge 18-24-årige

Der er en udtalt mangel på speciallæger i psykiatri. En afdeling kan så i stedet ansætte en speciallæge i almen medicin som afdelingslæge. Hvis jeg henviser en patient i alderen 18-24 år, har patienten så krav på at møde en speciallæge i psykiatri, eller kan patienten vurderes af en almenmediciner?

(Foto: colourbox.com)

Læge Bodil Bech, efteruddannelsesvejleder i Region Syddanmark
E-mail: bodil.bech@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen

15. jul. 2015
2 min.

Tak til Marianne Stubbe Østergaard m.fl. fordi de i Ugeskrift for Læger (2015;177:992) rejste spørgsmålet om Sundhedsstyrelsens nye vejledning om antidepressiv behandling.

Jeg har følgende spørgsmål og kommentarer:

- Mon Center for Selvmordsforskning i Odense kan assistere Sundhedsstyrelsen med tal? Centeret har siden 2001 samlet oplysninger fra det tidligere Fyns Amt. Disse tal kan måske give et skøn over tallet på landsplan? Ellers burde man have afventet valide tal.

- Har arbejdsgruppen overvejet, at behandling via en psykiatrisk afdeling kan få konsekvenser for fremtidigt erhvervsvalg eller forsikring? Aldersgruppen 18-24 år er jo netop kendetegnet ved mange omskiftelser: flytning fra hjemmet, valg af job og uddannelse, parforhold.

- Behandling via egen læge er borgernær.

- Der foregår en omfattende efteruddannelse af praktiserende læger inden for psykologi/ psykiatri. Både via landsdækkende kurser og i såkaldte supervisionsgrupper. Nogle af disse grupper har en psykiater som supervisor. Men hvis den praktiserende læge i supervisionssammenhæng fremlægger en case for psykiateren, får psykiateren ikke noget egentligt behandlingsansvar. Kan det faktum, at lægen deltager i en supervisionsgruppe, begrunde at »lægen i konkrete tilfælde fraviger vejledningen«?

- Der er en udtalt mangel på speciallæger i psykiatri. En afdeling kan så i stedet ansat en speciallæge i almen medicin som afdelingslæge. Hvis jeg henviser en patient i alderen 18-24 år, har patienten så krav på at møde en speciallæge i psykiatri ved fremmøde – eller kan patienten på afdelingen vurderes af en almenmediciner?

- Arbejdsgruppen har angiveligt bestået af deltagere fra Dansk Psykiatrisk Selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin og Praktiserende Lægers Organisation.

Er deltagernes navne hemmelige, eller kan navnene oplyses?

Indlægget er forelagt Sundhedsstyrelsen, som ikke ønsker at kommentere yderligere, men henviser til replikken »Det er en psykiatrisk specialistopgave« i Ugeskrift for Læger 2015;177:993.