Skip to main content

Sponsorering af lægelig efteruddannelse

Læge Andreas Lundh, Amsterdam, E-mail: alundh@dadlnet.dk

19. okt. 2007
2 min.

For nylig udkom Lægeforeningens kursuskatalog for 2007 [1]. Kataloget beskriver også kurser arrangeret af Lægekredsforeningerne, de videnskabelige selskaber og universiteterne.

Ser man nærmere på Hovedstadsregionens Lægekredsforenings kurser, svarer de indholdsmæssigt meget til kurser arrangeret af Lægeforeningen. De spænder bredt lige fra smertebehandling til chokolades sundhedsegenskaber. En interessant forskel er dog prisen på kurser for yngre læger, som for endagskurser i lægekredsforeningen er på 150 kr. mod 1.150 kr. hos Lægeforeningen. En årsag til denne forskel er sandsynligvis, at størstedelen af Lægekredsforeningens kurser er sponsoreret af medicinalindustrien. 17 ud af 20 endagskurser er angivet som sponsoreret af industrien, og et af dem, der er beskrevet som uden sponsor, »Er chokolade sundt?«, er formentligt også indirekte industrisponsoreret, medmindre Lægekredsforeningen betaler Toms Chokolade for lokale og rundvisning.

Medicinalindustrien påvirker lægers ordinationsmønster på mange måder [2] (besøg af konsulenter, gratis præparatprøver, sponsorering af konferencerejser, sponsorering af forskning m.m.) og herunder via sponsorering lægers efteruddannelse [3]. Deltagelse i industrisponsorerede kurser er derfor ikke uproblematisk og har konsekvenser for både patienter og samfundsøkonomien.

Inden for eksempelvis emnerne kardiologi, akut medicin, antibiotikaterapi og endokrinologi ligner kurserne i Lægeforeningen og Lægekredsforeningen i deres beskrivelser meget hinanden, og man må derfor formode, at den yngre læge kun vil tage på et af to næsten identiske kurser. Da det ofte kan være svært at få dækket kursusudgifter af afdeling, grundet afdelingernes sparsomme midler på dette område, kan man derfor forestille sig, at enten den yngre læge selv eller den yngre læges afdeling vil vælge de billigere sponsorerede kurser.

Lægers præparatpræferencer grundlægges formentlig tidligt i deres karriere. Ordinationer påvirket af industrien kan ikke alene have negative sundhedsmæssige konsekvenser for de yngre lægers fremtidige patienter men har også samfundsøkonomiske konsekvenser. Der er derfor god ræson i, at læger og afdelinger prioriterer Lægeforeningens kurser frem for sponserede kurser, og det synes desuden rimeligt, at Hovedstadens Lægekredsforening overvejer det hensigtsmæssige i at tilbyde industrisponsorerede kurser.


Referencer

  1. Kursuskatalog. Lægeforeningen. Efterår 2007:1-100.
  2. Wazana A. Physicians and the pharmaceutical industry: is a gift ever just a gift? JAMA 2000;283:373-80.
  3. Bowman MA, Pearle DL. Changes in drug prescribing patterns related to commercial company funding of continuing medical education. J Contin Educ Health Prof 1988;8:13-20.