Skip to main content

Steen Rosthøj: Om gennemsnit og afvigelser

Overlæge Steen Rosthøj
Børneonkologisk Afsnit, Børneafdelingen, Aalborg Universitetshospital
E-mail: steen.rosthoej@rn.dkINTERESSEKONFLIKTER: ingen

6. jan. 2014
2 min.

Vedrørende randomiserede forsøg med cancerbehandling: Gøtzsche og jeg bliver næppe enige om, hvem der misforstår hvad, eller om hvad man må sige til patienterne [1]. For Gøtzsche slutter sagen tilsyneladende med, at nye og gamle behandlinger i gennemsnit er lige gode. For mig er det lige så vigtigt, at afvigelserne fra gennemsnittet i de enkelte forsøg (nogenlunde lige hyppigt i begge retninger, ”equipoise”) faktisk fører til bedre behandling. Det kan man overbevise sig om ved at gennemgå de tre opgørelser, som Gøtzsche har refereret til. Behandlingsforsøg for solide tumorer udført af British Medical Research Council (n = 32): ny behandling med ”suggested benefit” 61%, statistisk signifikant bedre 21% [2]. Forsøg med strålebehandling udført af Radiation Therapy Oncology Group (n = 57): klinisk ”preferable” 29%, signifikant bedre 10% [3]. Børneonkologiske behandlingsforsøg udført af Childrens Oncology Group (n = 126): klinisk ”preferable” 47%, signifikant bedre 21%, ”breakthrough” 17% [4]. De tal kan vist ikke misforstås. Forsøgene har haft en pæn succesrate mht. terapeutiske fremskridt.

Den oplysning er der ingen grund til at forholde patienten – tværtimod. Det er ikke omsonst at deltage, det nytter, ganske ofte viser den nye behandling sig at være et fremskridt. Ellers ville det heller ikke være rimeligt at opfordre dem til at deltage. Og fra den kliniske frontlinje kan jeg meddele kontroltårnet, at patienterne har stor forståelse for dette: de deltager ikke for at opnå personlig gevinst ved eksperimentel behandling (chancen er også højst 25%, og den er forbundet med en tilsvarende risiko for at få en suboptimal behandling), men for at bidrage til forbedring af behandlingen for fremtidens patienter. Altruisme i praksis.

Referencer

LITTERATUR

  1. Rosthøj S. Halvdelen af nye kræftbehandlinger er bedre end de gamle! Med svar af Gøtzche PC. Ugeskr Læger 2013;176: 2811-2.

  2. Machin D, Stenning SP, Parmar KB et al. Thirty years of Medical Research Council randomized trials in solid tumours. Clin Oncol 1997;9:100-14.

  3. Soares HP, Kumar A, Daniels S et al. Evaluation of new treatments in radiation oncology. Are they better than standard treatment? JAMA 2005;293:970-8.

  4. Kumar A, Soares H, Wells R et al. Are experimental treatments for cancer in children superior to established treatments? Observational study of randomized controlled trials by the Childrens Oncology Group. BMJ 2005;331:1295-8.