Skip to main content

Stigmatiserende sundhedsvæsen

Kommentar til leder: Den kom - sikkert utilsigtet - til at være stigmatiserende over for psykisk syge mennesker.

Overlæge Per Vendsborg, Psykiatrifonden, pv@psykiatrifonden.dk

29. mar. 2017
7 min.

Jeg har med interesse læst Marianne Rosendals (MR) leder om sundhedsvæsenets stigmatisering [1].

Faktaboks

Fakta

Det skyldes, at jeg til daglig arbejder med stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom. Evt. bivirkninger ved HPV-vaccination skal jeg ikke forholde mig til. Læst med mine øjne forekommer MR's indlæg – jeg er sikker på utilsigtet – at være stigmatiserende over for mennesker, som er psykisk syge.

Lederen kan læses, som om MR finder, at det i sig selv er diskriminerende at nævne over for patienter, at deres fysiske symptomer helt eller delvis kan være psykisk betingede. At det er respektløst at nævne, at de kan have en psykisk og ikke en somatisk sygdom.

Det er selvfølgelig respektløst at udtrykke sig, så patienterne hører: ”at det bare er noget, som foregår i deres hoved”, men det skulle nødig være respektløst at sige lige ud, at det er noget, som foregår i deres hoved. Det skulle gerne være lige så respektabelt at være psykisk som fysisk syg.

At det kan opleves som respektløst, skyldes den udbredte fordom, at psykisk sygdom ”ikke er rigtig sygdom”. Den fordom er udbredt i befolkningen og også hos medarbejdere i sundhedsvæsenet (inklusive læger). Det ved patienterne (de har måske fordommen selv), og derfor kan de opleve det som respektløst, når der nævnes en mulig psykisk årsag til deres symptomer. Da det er en fordom, bør den erkendes og bekæmpes af læger og andre, som professionelt beskæftiger sig med sygdom.

Det er ikke nogen løsning at påstå, at fysiske symptomer med hel eller delvis psykisk genese ”er en forældet opfattelse fra Freuds tid”, og decideret respektløst over for de patienter, som har en psykisk sygdom, at sige, at de får ”skraldespandsdiagnoser”. Læger og andre sundhedspersoner må gå forrest og arbejde for respekt for mennesker, som har psykiske sygdomme, også de som helt eller delvis viser sig som kropslige symptomer. Sygdommen er lige smertefuld, reel og værdig, uanset om genesen er psykisk, fysisk eller begge dele, og kræver samme respekt.

MR skriver ganske korrekt, at patienterne skal have et tilbud, der ”samler psyke og soma”, men det forekommer i sammenhængen lidt ulogisk og kan besværliggøres, hvis det samtidig er diskriminerende at nævne, at symptomerne helt eller delvis er psykisk betingede.

Jeg er, som nævnt, sikker på, at MR ikke har haft til hensigt at stigmatisere psykisk syge patienter, som har somatiske symptomer med psykisk genese. Alligevel kan lederen for en som mig – der fokuserer på stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom – se ud til at gøre det.

Referencer

LITTERATUR

  1. Rosendal M. Det stigmatiserende sundhedsvæsen. Ugeskr Læger 2017;179:V68864.