Skip to main content

Stor sejr for yngre læger

Søren Brix Christensen, praktiserende læge, tidligere formand for Læger uden Grænser.

6. jan. 2012
3 min.

Efter mere end fire års kamp er det nu lykkedes Læger uden Grænser at opnå en 12-måneders-dispensation på fireårsreglen på den lægelige uddannelse. Det betyder, at yngre læger fremover har langt større mulighed for at få værdifuld felterfaring, uden det går ud over deres speciale.

Den kendte fireårsregel trådte i kraft i juni 2008. Reglen er til for dels at tilskynde yngre, nyuddannede læger til at færdiggøre deres uddannelse »til tiden«, dels at sikre en fast strøm af uddannede læger til det danske sundhedssystem. Men siden indførelsen af fireårsreglen i 2008 har kun én ung læge ansøgt om at komme ud med Læger uden Grænser. Mange yngre læger har været til vores informationsmøder, men presset om at skulle være specialiseret inden for fire år har gjort, at de ikke kunne melde sig, da Læger uden Grænser arbejder med 12 måneders rådighed i felten for at udnytte resurserne bedst muligt.

Da fireårsreglen blev fremlagt, var der oprindeligt ingen dispensation til de læger, som tog ud med Læger uden Grænser og udførte lægeligt humanitært arbejde.

Det var der derimod, hvis man tog i militæret, så kunne man få otte måneders dispensation.

Det følte vi i Læger uden Grænser var urimeligt og helt uforståelig forskelsbehandling. Efter lidt sværdslag og skriveri frem og tilbage til sundhedsministeren kunne vi, men nød og næppe, få seks måneders dispensation for fireårsreglen. Det var dog ikke retfærdigt endnu. Hvorfor skulle der være forskel på at udføre militært og humanitært arbejde med hensyn til dispensationslængden?

Ofte vil en udsendelse på kun seks måneder være lige i underkanten hensyn til længde, da det begrænser, hvor stor en værdi man som læge kan nå at udføre på projektet, idet det ofte tager 2-3 måneder at komme rigtigt ind i tingene.

I virkeligheden fornemmer jeg, at vi lever i en verden, som har mere brug for humanitær bistand end militær indsats.

Forskellen i dispensationslængden blev taget op igen over for sundhedsminister Bertel Haarder i april 2011 ved Lægeforeningens årsmøde 2011 i Kolding. Bertel Haarder lovede at se på det, men der kom ingen dispensation, inden der blev regeringsskifte.

Derfor blev sagen igen taget op, da der kom ny regering og ny sundhedsminister, og nu, næsten fire år siden kampen om en retfærdig dispensation på den uretfærdige fireårsregel begyndte, skete der noget.

En stor sejr for Yngre læger, som kan tage ud og udføre humanitært arbejde uden at blive fanget i fireårsreglen, for nu kan de nemlig få 12 måneders dispensation for at udføre deres lægegerning i verdens brændpunkter.

Tillykke til Yngre læger og Læger uden Grænser og beviset på, at man ikke skal give op over for uretfærdighed. Hvis man er stædig nok og har argumenterne i orden, kan man få sin vilje til slut.