Skip to main content

Større fordel ved at få patienten i den rigtige seng fra starten fremfor hurtigt udvisiteret

Overlæge på Holbæk Sygehus replicerer på klumme om afdelingen for almindeligheder, skrevet af lægefaglig direktør på samme sygehus, Dan Brun Petersen.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Kim Engfred, overlæge, Ortopædkirurgisk Afdeling Holbæk Sygehus

12. maj 2022
7 min.

På Holbæk Sygehus har vi ingen afdeling for almindeligheder. I stedet har vi en række diagnoser, som ikke er specialespecifikke og derfor kan indlægges på alle afdelinger. Det er vel disse patienter Dan Brun Petersen (DBP) tænker på i sit debatindlæg i Ugeskrift for Læger i marts. Det er netop diagnoser som pneumoni, UVI, dehydratio, delir, obstipatio. Der er ikke andet end A-diagnosen til af definere disse patienter, men som DBP også lægger op til med sit eksempel, er der ingen i dagens Danmark, der indlægges med en ukompliceret pneumoni, UVI etc. Det er derfor patienter med B-diagnoser som diabetes, KOL, cancer, alkoholmisbrug og ikke sjældent flere alvorlige B-diagnoser. De får ofte ganske mange medikamenter. Det er altså komplicerede og skrøbelige patienter, og man må derfor give Dan Brun Petersen ret i de forudsætninger, der nævnes for at en sådan afdeling for almindeligheder skal kunne fungere:

»Det skal i hvert fald være en læge, der godt kan li’ at gå stuegang og ikke har alle mulige andre specialiserede funktioner, der også skal passes«. Og han skriver videre:

»Det kunne også være læger, der først og fremmest har tilstrækkelig erfaring og de nødvendige kompetencer«.

Det er derfor svært ikke at stille sig selv (og DBP) flere spørgsmål:

- Hvordan har man på Holbæk fundet på, at disse patienter også kan fordeles på de kirurgiske afdelinger?

- Hvorfor er der ikke lavet en algoritme, der sikrer, at de mest skrøbelige trods alt, havner på en afdeling med de nævnte kompetencer? Hovedopgaven må jo være at få patienten behandlet bedst muligt.

- Hvorfor er der ikke sikret et backupsystem til at tage hånd om dem, der alligevel vælter, eller kræver yderligere udredning?

I øvrigt tager vi på ortopædkirurgisk afdeling os også af almindeligheder f.eks. hoftenære frakturer og distale radiusfrakturer. Det er mere end 16.000 patienter, der rammes af en af de nævnte frakturer, og de må derfor siges at være ganske almindelige. Man må dog ikke forveksle det almindelige med det simple! Man (inkl. patienten) vinder mere ved at få patienten i den rigtige seng fra starten, end ved hurtigt at få dem visiteret ud.

Faktaboks

Svar:

Referencer

Reference

  1. Dan Brun Petersen: Afdelingen for Almindeligheder, Ugeskrift for Læger 7, 2022