Skip to main content

Stuvede kirtler som hormonbehandling

Journalist Klaus Larsen, Helsingør. E-mail: klaxis@mail1.stofanet.dk

31. okt. 2005
2 min.

Ugeskrift for Læger bragte den 15. august en artikel af professor Jens H. Henriksen om fysiologen Ernest H. Starlings opdagelse af det første hormon og hans introduktion - som den første - af begrebet »hormon« i 1905 [1].

Som et kuriosum skal der her omtales en dansk hormonbehandling, som faktisk fandt sted 13 år tidligere. Den blev omtalt i bogen »Lægeportrætter fra det 19. Aarhundrede«, der udkom i 1931 [2].

Frants Howitz, en af gynækologiens store pionerer i Danmark, havde i 1892 på sin afdeling på Frederiksberg Hospital en patient, som led af myksødem (for lavt stofskifte som skyldes, at skjoldbruskkirtlen ikke danner tilstrækkeligt med hormoner). Enkelte steder var man begyndt at behandle denne lidelse med indsprøjtninger af skjoldbruskkirtelekstrakt.

Howitz var ganske vist gynækolog, men patienten havde henvendt sig til ham i tillid til, at han var den rette at opsøge.

Den subkutane indsprøjtning havde imidlertid en tendens til at medføre abcesdannelser, da man endnu ikke var i stand til at fremstille sterile organopræparater. Howitz lod derfor patienten spise stuvet skjoldbruskkirtel og kunne efter en uge konstatere, at symptomerne var på retur.

Kollegaen Israel Brandes havde nogle år tidligere som den første i Danmark diagnosticeret myksødem og havde også arbejdet med det samme præparat, dog uden resultat.

Ludvig Kraft anfører, at Brandes måske har været så uheldig at indgive den forkerte kirtel. Sagen var nemlig, at også Howitz til at begynde med havde været skuffet over resultatet. Heldigvis var patienten dog en erfaren husmor, som ved stuegangen gjorde opmærksom på, at hun var blevet snydt: Hun vidste ganske vist ikke, hvordan en skjoldbruskkirtel så ud. Men det var i hvert fald ikke sådan en, men derimod en brissel, Howitz havde ladet servere. Brislen smagte ganske vist udmærket, men den havde ikke hjulpet hende.

Fejlen skyldtes slagteren i Smallegade, hvis anatomiske kundskaber lod en del tilbage at ønske. Fejlen blev rettet, patienten fik skjoldbruskkirtel og kom sig.

»Denne Therapi er nok undergaaet forskellige Forbedringer, navnlig til nærmere Dosering af det virksomme Stof, men Howitz havde Fornøjelsen og Æren af som den første at have anvendt en virksom Hormontherapi gennem Munden«, skriver forfatteren, dr.med. Niels Kjærgaard.

SVAR


Referencer

  1. Henriksen JH. 100 år med hormoner: fysiologen Ernest H. Starlings introduktion af hormonbegrebet og den manglende nobelpris. Ugeskr Læger 2005;167:3061-2.
  2. Kraft L, red. Lægeportrætter fra det 19. Aarhundrede. København: G.E.C. Gads Forlag, 1931:95-6.