Skip to main content

Sundhedsforskning - et centralt element i sundhedsvæsenet

Kommentator Jens Elkjær, sundhedsdirektør i Region Syddanmark

4. sep. 2009
2 min.

Det er vigtigt at forske! Forskning er udtryk for nysgerrighed og vilje til hele tiden at finde nye og bedre metoder og værktøjer. Uden forskning går udviklingen i stå. Derfor er det afgørende for det danske sundhedsvæsens udvikling og fremtidige niveau, at der drives sundhedsforskning på alle niveauer og i samtlige sektorer.

Ovenstående pointe er efter min vurdering dybt forankret i det danske sundhedsvæsen - særligt den offentlige del. Der er både politisk, ledelsesmæssig og faglig fokus på at skabe de bedste rammer for sundhedsforskning. Og det er ikke svært at finde engagerede og dedikerede fagfolk, der brænder for at søge ny viden og erkendelse inden for deres fag.

Der iværksættes mange gode initiativer inden for sundhedsforskning, både nationalt, regionalt og lokalt. Dette sker i form af politisk og ledelsesmæssig fokus og i form af resurser og rammer til forskningsmiljøerne. I Region Syddanmark bliver der eksempelvis hvert år afsat puljer og faste bidrag til at understøtte sundhedsforskningen, ligesom regionen er i færd med at udvikle og strømline sin forskningsinfrastruktur, så forskerne i endnu højere grad kan koncentrere sig om det vigtige: forskningen. Dette gør vi for at bruge forskerresurserne mest effektivt og for at gøre det attraktivt at forske i sundhedsvæsenet i Region Syddanmark. På den måde tror vi på, at vi fremtidssikrer sundhedsforskningen og sikrer de kommende generationer af nye forskere.

Udfordringerne inden for sundhedsforskning i Danmark er til at få øje på. For det første skal vi yde et afgørende bidrag til, at medicinafprøvning fortsat er en disciplin, som det danske sundhedsvæsen kan bidrage til - det vil være uheldigt, hvis denne aktivitet ender i Østeuropa, Kina eller et tredje sted. For det andet skal vi sikre, at de mange store puljer på forskningsområdet (med de dertil hørende komplekse krav til ansøgninger) ikke kvæler »underskoven« i sundhedsforskningen; vi skal fokusere på, at talenterne også får plads, selvom deres forskningsprojekter ikke (endnu) kan matche de »tunge drenge«. Det handler om morgendagens stjerner. Og penge alene gør det ikke - der skal også talent og erfaring til! Endelig er det også vigtigt at sikre den brede forskning og forskning på områder, der ikke traditionelt har været forskningsdiscipliner. Det handler blandt andet om at styrke sundhedstjenesteforskningen yderligere og at etablere forskning i kvalitetsudviklingsmetoder (herunder patientsikkerhed), hvor vi reelt ved ganske lidt om, hvad der virker i praksis - hvad der giver patienterne og befolkningen en øget sundhed.