Skip to main content

Sundhedspolitik. Beslutningsgrundlag,beslutningstagen ogbeslutninger isundhedsvæsenet, Pedersen KM.

Senior projektleder Jakob Kjellberg, E-mail: jkc@dsi.dk

20. feb. 2006
2 min.

Kjeld Møller Pedersen (KMP) har skrevet en på alle måder stor bog! Tager man den i hånden, får man umiddelbart associationer til hardback-versionen af Lægemiddelkataloget, som den i størrelse og farve minder om. Men i stedet for at samle al tilgængelig viden om lægemidler på det danske marked, har KMP søgt at samle 30 års erfaringer med beslutningstagning i dansk sundhedspolitik i et hovedværk. Et sådant projekt er i sagens natur ganske ambitiøst, særligt set i lyset af, at der stort set ikke findes tidligere dansk litteratur, som behandler sundhedssektorens beslutningstagen og beslutningsgrundlag systematisk. Værket er således enestående og udgør et velkomment stort skridt i retning af en mere systematisk forskning i beslutningstagen i dansk sundhedspolitik.

Bogen begynder veloplagt med en række teorikapitler som efterfølges af en række cases, hvor økonomisk og politologisk tankegods ridses op og illustreres i dansk kontekst. Læsere uden en samfundsfaglig skoling vil nok have svært ved helt at hænge på ved den komprimerede gennemgang af teorien, men samles til dels op ved gennemgangen af casene. Disse kapitler er absolut spændende læsning, der viser KMP's meget store erfaring og viden om såvel praktisk som teoretisk beslutningstagning.

Bogens anden halvdel, der er helliget analyser af en række problemstillinger relateret til beslutningstagning, lever desværre ikke helt op til bogens første del. Beskrivelserne og analyserne er bestemt ikke dårlige, men sammenhængen med den første del af bogen er ofte uklar, ligesom flere af casene lige så godt kunne være præsenteret i en rent sundhedsøkonomisk publikation. Her får man mistanke om, at nogle af kapitlerne har baggrund som undervisningsnoter, der kun halvhjertet er søgt opdateret og indarbejdet i den opstillede struktur fra bogens første halvdel. Bogen formår dog at løfte sig op igen og afsluttes med en række fremragende kapitler om prioritering, hvor man genfinder den veloplagte politisk analyserende og detaljerige skrivestil fra bogens første halvdel.

KMP's skrivestil er absolut ikke minimalistisk, men passer her godt til emnet, hvor den sundhedspolitiske forståelse ofte er betinget af detaljeret viden om detaljer fra mange forskellige kilder. Her har KMP sin absolutte styrke, og ingen anden end KMP ville kunne have løftet opgaven at indføre læseren i så bredt et felt med et så dybdegående kendskab til detaljer og historik i de berørte problemstillinger. At bogens røde tråd i nogle kapitler så kan forekomme lidt svag, kan ikke skygge for, at jeg havde et par gode dage i selskab med KMP, hvor man bliver både oplyst og underholdt.

Bogen anbefales til alle, der arbejder med beslutningstagning i sundhedsvæsenet eller blot ønsker en dybere indsigt i sundhedsvæsenets beslutningsprocesser.

Odense: SyddanskUniversitetsforlag, 2005.

718 sider.

Pris: 348 kr.

ISBN 87-7838-979-8