Skip to main content

Sundhedsstyrelsen. Fysisk aktivitet - håndbog om forebyggelse og behandling

Lis Puggaard, cand.scient. Klavs Madsen, lektor

1. nov. 2005
2 min.

»Der er nu evidens for, at fysisk træning i udvalgte tilfælde er lige så effektiv og i særlige tilfælde mere effektiv end medicinsk behandling«. Sådan står der i Sundhedsstyrelsens nye bog »Fysisk aktivitet - håndbog om forebyggelse og behandling«. En længe ventet bog, i betragtning af, at konceptet »motion på recept« allerede forventes inddraget i det danske sundhedssystem, idet fysisk inaktivitet, sammen med rygning, er den største risikofaktor for tidlig sygdom og død af kroniske sygdomme. Professorerne Bente Klarlund Pedersen & Bengt Saltin har samlet den eksisterende viden om effekten af fysisk aktivitet ved forebyggelse og behandling. Bogens målgruppe er læger, fysioterapeuter og andre faggrupper, der arbejder med træning som forebyggelse og behandling. Bogen er gennemgribende, velskrevet med en pædagogisk fremstilling og litteraturlisten er opdateret til og med udgivelsestidspunktet, og der er endda mulighed for løbende opdatering da den består af et ringbind med udskiftelige sider.

Bogen er opdelt i tre dele: 1) en arbejdsfysiologisk del med relevans for ordination af motion 2) præsentation af videnskabelig litteratur med evidens for fysisk aktivitets forebyggende effekt mod sygdom og død og 3) fysisk træning som behandling af 27 forskellige sygdomme samt principper for den træning der anbefales.

Bogen efterlader ingen tvivl om, at fysisk træning i dag er væsentligt som forebyggelse og som et relevant behandlingstilbud i forbindelse med en lang række sygdomme. I bogen gives anbefalinger og glimrende eksempler på »motion på recept«. Desuden er der opstillet en graduering af evidens for den fysiske træning.

Gennemgang viser dog også, at det ved mange sygdomme endnu ikke er muligt at ordinere træning præcist. F.eks. vides ikke om styrketræning er bedre end udholdenhedstræning. Der er stadig et stort behov for at opnå yderligere evidensbaseret viden i forhold til træningstype, -frekvens, -varighed, -intensitet og evt. kontraindikationer ved træning.

Bogen er et let overskueligt opslagsværk, der bør benyttes af enhver læge, i forbindelse med motions forebyggende og behandlende effekt på de væsentligste sygdomme.

København: J. H. Schultz Information, 2003.
Kan hentes på www.sst.dk/publikationer.
292 sider (løsblade i ringbind). Pris: 450 kr.

ISBN 87-912332 77 5