Skip to main content

Sundhedsvæsenet og alternativ behandling

Michael Bøckel Hansen, Charlottenlund. E-mail: michael.boeckel@mail.dk

4. nov. 2005
3 min.

Som oftest er der mest kritik tilovers for det danske hospitalsvæsen. Men min oplevelse er overvejende positiv, især hvad angår Amtssygehuset i Herlev. Her har jeg levet mit liv i 95 dage inden for de sidste 15 måneder. Jeg fik konstateret kræft. Den efterfølgende operation var vellykket. Men desværre havde kræften bredt sig til leveren. Kirurgerne respekterede mit ønske om ikke at modtage blodtransfusion, da jeg er kristen og tilhører trossamfundet Jehovas vidner. Mit standpunkt er bibelsk begrundet (Apg. 15:29).

I dag har kirurgerne stor ekspertise i blodløs kirurgi. I mit tilfælde anvendte kirurgerne alternative væsker og gjorde brug af en operationsteknik der minimerer blodtab. Efterfølgende kom jeg i stråle- og kemobehandling, som stadig pågår. Under hele behandlingsforløbet føler jeg, at jeg som patient er i centrum. Ikke alene har læger og hospitalspersonalet ydet en faglig kompetent indsats, men samtidig formået at udvise medmenneskelig forståelse.

Det påvirker psyken at få konstateret kræft og samtidig få beskeden, vi kan ikke helbrede dig, men der er mulighed for, at vi kan forlænge dit liv tidsbegrænset ved hjælp af kemobehandling. Her må det psykosomatiske princip ikke underkendes. Nu skal ens psyke og livsvilje op på barrikaderne. Kampen mod kræften er begyndt. Ægtefælle, familie og venners hjælp og moralske støtte kan være uvurderlig. Samtidig fandt jeg det netværk, der eksisterer blandt mine trosfæller, Jehovas Vidner, værdifuld. Samtidig må man som patient tage et medansvar. Interessere sig for sin sygdomsbehandling på en engageret måde. Journalindsigt kan være en hjælp hertil.

I bestræbelserne for at bekæmpe kræften og leve så længe som muligt, vælger mange en eller anden form for alternativ behandling som et supplement. Her er det vigtigt, at man informerer det etablerede sundhedssystem om den alternative behandling man vælger, således at det er foreneligt med lægernes behandling. Et lovforslag, der tilstræber et bedre samarbejde mellem det etablerede sundhedsvæsen og alternative behandlere, er blevet fremsat i folketinget af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i november.

Det kan være en problematik, at der ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation og forskningsresultater, hvad angår den alternative behandling. Men som Ritt Bjerregaard sagde under fremlæggelsen af lovforslaget: »når adskillige tusinde danskere føler sig overbevist om, at alternativ behandling hjælper, er det i og for sig en tilstrækkelig dokumentation.« Selv om jeg er politisk neutral, har jeg over for Ritt Bjerregaard nævnt det ønskelige i, at man medtog de økonomiske aspekter i lovforslaget. Patienter der har fået konstateret en livstruende sygdom har ikke altid økonomiske midler til at få gennemført alternativ behandling.

Jeg håber dog i første omgang, at folketingets politikere kan bidrage lovgivningsmæssigt til at en væsentlig hjørnesten bliver lagt med henblik på et konstruktivt samarbejde mellem det etablerede sundhedsvæsen og seriøse alternative behandlere.