Skip to main content

> Svar:

Kontorchef Morten Andreas Hjulsager, Sundhedsstyrelsen, København. E-mail: mhj@sst.dk

1. nov. 2005
2 min.

Johannes Clemmesen skriver i sit indlæg i Ugeskrift for Læger, at effekten af overførslen af Cancerregisteret fra Kræftens Bekæmpelse til Sundhedsstyrelsen ikke bør overses. Johannes Clemmesen finder desuden omtalen af testiscancer og kræftregistreringens historie manglende i den seneste offentliggørelse fra Cancerregisteret [1].

Indledningsvist skal det understreges, at Sundhedsstyrel-sen til fulde deler Johannes Clemmesens beskrivelse af Cancer-registeret som et vigtigt grundlag for bl.a. forskning i kræftsygdomme. Johannes Clemmesen må i øvrigt som grundlægger af Cancerregisteret tilskrives megen ære for det særlige datagrundlag der gennem registeret foreligger.

Flytningen af Cancerregisteret fra Kræftens Bekæmpelse til Sundhedsstyrelsen skete 1. januar 1997. Årgangen 1996 var den første som blev afsluttet i Sundhedsstyrelsen. Baggrunden for at flytte Cancerregisteret var bl.a. muligheden for at koordinere og effektivisere indsamlingen af patientdata til stati-stiske og forskningsmæssige formål.

Som et væsentligt eksempel herpå er Sundhedsstyrelsen netop nu i færd med at modernisere indberetningen til Cancerregisteret. Fra næste årsskifte - 1. januar 2004 - ophører den manuelle blanketindberetning til registeret, som har eksisteret siden dets oprettelse i starten af 1940'erne.

Moderniseringen indebærer en omlægning til digital indberetning, således at den eksisterende dobbeltregistrering på papirblanket og i patientsystemer kan ophøre. Endvidere vil moderniseringen sikre et ajourført og kvalitetssikret Cancer-register som grundlag for bl.a. sundhedsovervågning og kvalitetsudvikling i sundhedsvæsnet.

Efter færdiggørelsen af en årgang af Cancerregisteret offentliggør Sundhedsstyrelsen denne i publikationen Cancer incidens i Danmark. Denne offentliggørelse er den generelle afrapportering fra Cancerregisteret, og de statistiske opgørelser er ikke udtømmende for registerets muligheder. I forhold til testiscancer er udviklingen i denne kræftsygdom opgjort i Cancer incidens i Danmark, dog uden nogen nærmere analyse af den internationale situation.

Når dette er sagt, takker Sundhedsstyrelsen for forslagene, som vil indgå i overvejelserne til kommende offentliggørelser fra Cancerregisteret.


Referencer

  1. Cancerincidens i Danmark 1999. København: Sundhedsstyrelsen, 2003.