Skip to main content

> Svar:

Kontorchef Eva Hammershøy, Sundhedsstyrelsen. E-mail: evh@sst.dk

16. okt. 2006
2 min.

Situationen fra Ortopædkirurgisk Afdeling i Middelfart er meget uheldig men heldigvis også usædvanlig. Sundhedsstyrelsens Inspektorordning har fungeret siden 1997, og der har i alt været aflagt 575 besøg, heraf 205 såkaldte genbesøg. Kun 11 besøg har ikke resulteret i en inspektorrapport.

Afdelingen har ganske rigtigt haft to inspektorbesøg. Det første besøg på afdelingen blev aflagt i år 2000, og trods talrige rykkere lykkedes det ikke at få de daværende inspektorer til at udfærdige rapporten. På grund af den daværende mangel på inspektorer lykkedes det først at få etableret et nyt inspektorbesøg i 2004, og heller ikke denne gang lykkedes det at få inspektorerne til at udfærdige en rapport.

Uffe H. Jensens spørgsmål er derfor forståeligt, men de manglende rapporter fra Ortopædkirurgisk Afdeling i Mid-delfart må ikke overskygge det faktum, at de mange ressourcer, der fra langt de fleste afdelingers side bliver investeret i inspektorbesøgene, også har affødt forbedringer i uddannelsen. Helt konkret er det sådan, at de afdelinger, som har haft mere end et inspektorbesøg, næsten alle har fået bedre bedømmelse i anden omgang. Ordningen efterspørges desuden både fra afdelingerne og fra de uddannelsessøgendes side, og der er således masser af eksempler på, at ordningen fungerer efter hensigten: at kvalitetsudvikle speciallægeuddannelsen. Et vellykket inspektorbesøg indebærer, at alle involverede, det vil sige både ledelse, uddannelsesgivende og uddannelsessøgende engagerer sig og deltager - både i inspektorbesøget og i opfølgning på inspektorrapporten. Sundhedsstyrelsen har i alt 203 yderst engagerede aktive inspektorer, som gennem årene har gjort en stor indsats og medvirket til forbedring af uddannelsesforhold på de kliniske afdelinger. Det er korrekt, at inspektorerne ikke får direkte honorering, men hovedparten af arbejdet udføres samtidig med deres aktuelle ansættelse. Uddannelsen foregår på internatkursus, betalt af Sundhedsstyrelsen, og alle udgifter i forbindelse med inspektorbesøgene betales af Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen udsender i slutningen af året en samlet evaluering af inspektorordningen.