Skip to main content

> Svar:

Overlæge Peer Tfelt-Hansen, Neurologisk Afdeling N, Dansk Hovedpinecenter, Amtssygehuset i Glostrup. E-mail: tfelt@inet.uni2.dk

31. okt. 2005
1 min.

Migræne, der findes hos 15% af befolkningen, påfører disse patienter betydelige lidelser. Der findes nu mediciner, triptaner, til specifik anfaldsbehandling, men disse virker ikke hos alle patienter. Den profylaktiske migrænebehandling virker heller ikke hos alle patienter; og der er virkelig brug for et medicinsk gennembrud her.

Mange alternative behandlinger er i tidens løb blevet anprist som virksomme ved migræne. I 1970'erne blev der udført et kontrolleret klinisk forsøg [1] med den homøopatiske medicin ferrum quartz, der havde eksakt den samme forebyggende virkning som placebo. Begge behandlinger var effektive, sandsynligvis på grund af den såkaldte« tidseffekt«. Migrænepatienterne vil ofte søge behandling, når migrænen er værst, og de vil derfor opleve en effekt af behandling med tiden (regression mod middel).

Det er kun i randomiserede, dobbeltblindede, kontrollerede undersøgelser, at man kan påvise en effekt på migræne; og kun behandlinger med en dokumenteret effekt bør have tilskud.


Referencer

  1. Olesen J, Krabbe AA. Ferrum quartz i forebyggelsen af migræne. Et dobbeltblindt studie. Ugeskr Læger 1980;142: 516-8.