Skip to main content

> Svar:

Docent Harald S. Hansen. Professor Bjørn Richelsen. E-mail: sm@ernaeringsraadet.dk Ernæringsrådet, Søborg

31. okt. 2005
2 min.

Peter Marckmann har stillet spørgsmål ved, om fisk og n-3- fedtsyrer forebygger hjerte-kar-sygdom i relation til bl.a. Ernæringsrådets kostråd »Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen« [1]. Peter Marckmanns tvivl relaterer sig til Cochrane -oversigten [2], som blev publiceret sidste år, og som blev kommenteret i Ernæringsrådets Nyhedsbrev i december 2004 [3]. At Cochrane-oversigten på et noget diskutabelt grundlag, som også beskrevet af Dyerberg et al [4], har sået tvivl om en gavnlig effekt af n-3-fedtsyrer på forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, er forfatterne til Cochrane-oversigten selv meget bevidste om, og de er da også meget forsigtige i deres konklusion, som er:

  1. at der ikke er noget belæg for at råde befolkningen til at stoppe indtaget af fødevarer med højt indhold af n-3-fedtsyrer,

  2. at patienter, der tager fiskeolie, ikke skal stoppe med dette, og

  3. at der er et stort behov for flere interventionsstudier af høj kvalitet til at klarlægge, om disse fedtsyrer virkelig kan forebygge hjertedød eller ej.

Det er specielt DART-2-studiet [5], der trækker den samlede konklusion af Cochrane-oversigten over til, at fiskeindtaget samlet set ikke har nogen effekt på hjertedød; men både selve studiet og resultatet af dette er særdeles atypisk i forhold til de øvrige studier på området, hvilket må gøre, at DART-2-studiet indtil videre må tages med reservationer.

Det skal nævnes, at Ernæringsrådet aldrig har anbefalet at indtage fiskeolier som kosttilskud, men Ernæringsrådet har i Kostrådene 2005 valgt stadig at anbefale et øget indtag af fisk, som sandsynligvis kan bidrage til nedsat dødelighed af hjerte-kar-sygdomme. Ernæringsrådet vil med stor opmærksomhed følge den fortsatte dokumentation for denne anbefaling.


Referencer

  1. Astrup A, Andersen NL, Stender S et al. Kostrådene 2005. Publ. nr. 36. København: Ernæringsrådet & Danmarks Fødevareforskning, 2005.
  2. Hooper L, Thompson RL, Harrison TA et al. Omega 3 fatty acids for prevention and treatment of cardiovascular disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 3. Art.No.: CD003177.pub2. DOI: 10.1002/14651858.CD003177.pub.2.
  3. Hansen HS, Richelsen B. Ny diskussion om fisk og n-3 fedtsyrer. Ernæringsrådets Nyhedsbrev nr. 4. København. 2004
  4. Dyerberg J, Astrup A, Stender S. n-3 flerumættede fedtsyrer og hjerte-kar-sygdom. Ugeskr Læger 2005;167:1971-2.
  5. Burr ML, Ashfield-Watt PA, Dunstan FD et al. Lack of benefit of dietary advice to men with angina: results of a controlled trial. Eur J Clin Nutr 2003;57:193-200.