Peter Marckmann har stillet spørgsmål ved, om fisk og n-3- fedtsyrer forebygger hjerte-kar-sygdom i relation til bl.a. Ernæringsrådets kostråd »Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen« [1]. Peter Marckmanns tvivl relaterer sig til Cochrane -oversigten [2], som blev publiceret sidste år, og som blev kommenteret i Ernæringsrådets Nyhedsbrev i december 2004 [3]. At Cochrane-oversigten på et noget diskutabelt grundlag, som også beskrevet af Dyerberg et al [4], har sået tvivl om en gavnlig effekt af n-3-fedtsyrer på forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, er forfatterne til Cochrane-oversigten selv meget bevidste om, og de er da også meget forsigtige i deres konklusion, som er:
-
at der ikke er noget belæg for at råde befolkningen til at stoppe indtaget af fødevarer med højt indhold af n-3-fedtsyrer,
-
at patienter, der tager fiskeolie, ikke skal stoppe med dette, og
-
at der er et stort behov for flere interventionsstudier af høj kvalitet til at klarlægge, om disse fedtsyrer virkelig kan forebygge hjertedød eller ej.
Det er specielt DART-2-studiet [5], der trækker den samlede konklusion af Cochrane-oversigten over til, at fiskeindtaget samlet set ikke har nogen effekt på hjertedød; men både selve studiet og resultatet af dette er særdeles atypisk i forhold til de øvrige studier på området, hvilket må gøre, at DART-2-studiet indtil videre må tages med reservationer.
Det skal nævnes, at Ernæringsrådet aldrig har anbefalet at indtage fiskeolier som kosttilskud, men Ernæringsrådet har i Kostrådene 2005 valgt stadig at anbefale et øget indtag af fisk, som sandsynligvis kan bidrage til nedsat dødelighed af hjerte-kar-sygdomme. Ernæringsrådet vil med stor opmærksomhed følge den fortsatte dokumentation for denne anbefaling.
Referencer
- Astrup A, Andersen NL, Stender S et al. Kostrådene 2005. Publ. nr. 36. København: Ernæringsrådet & Danmarks Fødevareforskning, 2005.
- Hooper L, Thompson RL, Harrison TA et al. Omega 3 fatty acids for prevention and treatment of cardiovascular disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 3. Art.No.: CD003177.pub2. DOI: 10.1002/14651858.CD003177.pub.2.
- Hansen HS, Richelsen B. Ny diskussion om fisk og n-3 fedtsyrer. Ernæringsrådets Nyhedsbrev nr. 4. København. 2004
- Dyerberg J, Astrup A, Stender S. n-3 flerumættede fedtsyrer og hjerte-kar-sygdom. Ugeskr Læger 2005;167:1971-2.
- Burr ML, Ashfield-Watt PA, Dunstan FD et al. Lack of benefit of dietary advice to men with angina: results of a controlled trial. Eur J Clin Nutr 2003;57:193-200.