Skip to main content

> Svar:

Overlæge Lars Hyldstrup, Endokrinologisk Klinik, H:S Hvidovre Hospital. E-mail: larshyldstrup@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Tingene er sjældent sorte og hvide, og det gælder også for kostråd. Dette gør Karl Favrbo udmærket rede for i sit indlæg. De senere års forskning har bragt os ny viden om D-vitamin og cancerforekomst. D-vitamin udøver sin effekt via en receptor (VDR), som er påvist i en række kræftceller, herunder prostatacancerceller. Stimuleres disse maligne celler med D-vitamin, opnås en større modningsgrad af cellerne, ligesom der ses øget celledød af cancercellerne.

Disse laboratoriefund understøtter store epidemiologiske undersøgelser, som viser, at en række kræftsygdomme tiltager i hyppighed jo længere væk fra ækvator man kommer. Den aftagende UV-B-bestråling er forklaringen herpå. Dette gælder også for prostatacancer.

Vi, som har valgt at bosætte os så langt mod nord, modtager ikke UV-B-bestråling fra universet i hele vinterhalvåret og er derfor i høj grad afhængige af andre kilder til D-vitamin.

Desværre synes vi ikke at udnytte disse tilstrækkeligt, idet kostundersøgelser viser at den danske befolkning - og specielt de ældre - er svært underforsynede med D-vitamin. Vi ved at dette er uheldigt af hensyn til både knogler og muskler, men man må formode at også forekomsten af visse cancertyper kunne være lavere, hvis det var muligt at bringe hele befolkningen i en bedre D-vitamin-status.

Fødevaredirektoratet er ved at lægge sidste hånd på en rapport, som skal vurdere mulighederne for at øge D-vitamin-indtagelsen i den danske befolkning, eventuelt gennem tilsætning af D-vitamin til visse levnedsmidler. Heri vil også indgå overvejelser om, hvordan D-vitamin-indtagelsen kan gøres så alsidig, at man ikke behøver at forlade sig alene på en enkelt kostkomponent - som f.eks. fisk.

Fede fisk som sild og makrel er vigtige kilder til D-vitamin-indtagelse. Det er derfor uheldigt, hvis det skulle vise sig, at karcinogener i havmiljøet slår igennem i vores kost i et sådant omfang, at de gavnlige effekter af D-vitamin og omega-3-fedtsyrer til dels sættes over styr. Et nyligt dansk arbejde [1] har peget på dette forhold.

Som Karl Favrbo nævner, er der behov for yderligere undersøgelse af forekomsten af karcinogener i fisk og skaldyr. Men indtil dette er nærmere belyst, er der næppe grund til radikalt at ændre de generelle anbefalinger til den danske befolkning om at lade fisk indgå i en alsidig kost, selv om det er en god ide også at variere fiskeindtagelsen.


Referencer

  1. Stripp C, Overvad K, Christensen J et al. Fish intake is positively associated with breast cancer incidence rate. J Nutr 2003;133:3664-9.