Skip to main content

Svar:

Centerchef Else Smith, Sundhedsstyrelsen. E-mail: esm@sst.dk

30. jan. 2006
2 min.

Jens Gerhard Jensen spørger til Sundhedsstyrelsens arbejde med sundhedsbudskaber. I Sundhedsstyrelsen anser vi det for at være en af vore væsentlige opgaver at medvirke til at sikre, at befolkningen sættes i stand til at træffe informerede valg om deres egen sundhed.

Det betyder, at Sundhedsstyrelsen løbende kommer med anbefalinger vedr. sundhed. Jens Gerhard Jensen nævner nogle af dem, men det er kun et ganske lille udsnit af de nævnte anbefalinger, som rent faktisk stammer fra Sundhedsstyrelsen. Den lange række af emner, der oplistes, viser således, at der er mange aktører på området, som har mange meninger om, hvad der er sundt. Sundhedsstyrelsens anbefalinger adskiller sig fra de øvrige ved at være baseret på en solid gennemgang af den tilgængelige viden.

Når det er sagt, er sundhedsområdet som bekendt et område, hvor der foregår omfattende forskning. Det betyder, at sundhedsbudskaber af og til må revideres. Sundhedsstyrelsen er opmærksom på de ulemper, der er ved at måtte ændre budskaber, og overvejer nøje, hvornår der er grund nok til, at ulemperne opvejes af fordele. I disse overvejelser inddrager vi både humanistisk, naturvidenskabelig og samfundsvidenskabelig viden. Center for Forebyggelses medarbejdere, som Jens Gerhard Jensen også spørger til, kommer fra mange faglige specialer, herunder fx kommunikation, sociologi, antropologi, politologi, psykologi, bromatologi og lægevidenskab.

Jens Gerhard Jensen spørger også til sundhedspersonalets sundhedsformidlende opgaver. Som nævnt i mit tidligere svar til Anton Aggernæs i Ugeskriftet (2005;167:4766) anser Sundhedsstyrelsen det for vigtigt, at sundhedsvæsnet medvirker til sundhedsformidlingen. Ja, vi anser det faktisk for at være væsentligt medvirkende til, at der hersker et tillidsforhold mellem sundhedspersonalet og befolkningen, at der i sundhedsvæsnet gives reel information - også selvom den ofte er besværlig at have med at gøre. Det bekræftes i øvrigt af undersøgelser af befolkningens holdninger - som nævnt i svaret til Anton Aggernæs. Jens Gerhard Jensen spørger til, hvordan styrelsen vil sikre, at der bliver tale om ensartede budskaber. Vi kan kun anbefale, at sundhedspersonalet holder sig til anbefalinger, som stammer fra Sundhedsstyrelsen eller andre myndigheder, som baserer sig på solid faglig viden. Gør man det, vil det være muligt at støtte patienter og befolkning i at ændre livsstil i en sundere retning på et solidt vidensgrundlag.