Skip to main content

Tak til Søren Nørby for de konstruktive kommentarer til de to artikler [1, 2]. I begge artikler valgte vi at forkorte betegnelsen for Polycythemia Vera Rubra gen-1 som PRV-1, altså med anvendelse af bindestreg. Vi valgte at følge den nomenklatur - altså med bindestreg - som blev anvendt i den oprindelige publikation, hvor man beskrev identifikationen af genet, og som i øvrigt er hyppigt anvendt i publikationer vedr. genet. Uomgængeligt er det dog, at man i den korrekte gennomenklatur ifølge internationale standarder ikke anvender bindestreger.

Med formuleringen »19 ud af 19 PV-patienter sammenlignet med 21 ud af 21 raske kontrolpersoner« menes, at man ikke fandt opreguleret PRV1-ekspression hos nogen af de 21 raske kontrolpersoner.

Thymidin, eller mere korrekt deoxythymidin, er et ribonukleosid, bestående af deoxyribose, som er et pentosesukkermolekyle koblet til pyrimidinbasen thymin ved indbygning i DNA-strengen. Den korrekte betegnelse for basesubstitutionen alene guanin til thymin.

En mere hensigtsmæssig stavemåde er »fenylalanin« frem for »phenylalanin«, idet aminosyresubstitutionen forkortes V617F.

Lymfoproliferative klonale sygdomme anskues traditionelt som betinget af erhvervede somatiske mutationer. Det forhold, at familiær ophobning af lymfoproliferativ sygdom forekommer, rejser spørgsmålet, om der findes en bagvedliggende »lymfoid stamcellemutation«, som er nedarvet. Der findes flere eksempler på denne two-hit theory. Et af de mere velkendte er inden for børneleukæmierne særligt infantil ALL, hvor genetiske studier af tvillinger har givet holdepunkt for et første genetisk insult in utero, og senere erhvervelse af yderligere mutationer, som betinger klinisk aktiv sygdom. Inden for den kroniske myeloproliferative sygdomme (KMS) er det ligeledes veldokumenteret, at der findes familier med ophobning af KMS, og at disse ikke altid er fænotypisk identiske, ligesom der inden for familier med flere tilfælde af KMS findes individer, som tilsyneladende bærer »den genetiske disposition«, men ikke udvikler KMS og ikke har JAK2 V617F-mutationen [3]. Også ved de sporadiske tilfælde af kronisk KMS er der holdepunkt for, at JAK2 V617F-mutationen ikke er det første klonale genetiske event. Således er kromosomale abnormiteter blevet identificeret hos JAK2-muterede patienter i klonale celler som var JAK2 Wildtype [4]. Endvidere er det beskrevet, at patienter med JAK2-muteret kronisk myeloproliferativ sygdom, som er transformeret til akut myeloid leukæmi, ikke har JAK2-mutationen i deres leukæmiske blastceller [5]. Ovenstående kan retfærdiggøre overvejelser om et tidligt genetisk klonalt event - eller en særlig genetisk konstellation - måske nedarvet, som betinger en disposition til udvikling af myelo/lymfoproliferativ sygdom, som først kommer til udtryk ved et andet klonalt event i form af en somatisk mutation - eksempelvis JAK2-mutationen. I Dansk Studiegruppe for Myeloproliferative Sygdomme (DSKMS) under Dansk Hæmatologisk Selskab (DHS) er der taget initiativ til at indsamle data og biologisk materiale fra familier med ophobning af kroniske myeloproliferative sygdomme for at kunne belyse nogle af de ovenfor beskrevne spørgsmål.

På vegne af forfattergruppen


Referencer

  1. Larsen TS, Pallisgaard N, Christensen JH et al. Nye molekylære markører ved de kroniske myeloproliferative sygdomme. I. Polycythaemia rubra vera-1-genet. Ugeskr Læger 2006;168:3295-9.
  2. Larsen TS, Pallisgaard N, Christensen JH et al. Nye molekylære markører ved de kroniske myeloproliferative sygdomme. II. Janus tyrosinkinase 2-mutationen. Ugeskr Læger 2006;168:3299-303.
  3. Skoda R, Prchal J. Lessons from familial myeloproliferative disorders. Semin Hematol 2005;42:266-73.
  4. Kralovics R, Teo SS, Li S et al. Acquisition of the V617F mutation of JAK2 is a late genetic event in a subset of patients with myeloproliferative disorders. Blood. 2006;108:1377-80.
  5. Campbell PJ, Baxter EJ, Beer PA et al. Mutation of JAK2 in the myeloproliferative disorders: timing, clonality studies, cytogenetic associations and role in leukemic transformation. Blood 2006 Jul 27; [Epub ahead of print].