Skip to main content

> Svar:

Formand Lisbeth Lintz, Yngre Læger, E-mail: yl@dadl.dk

11. apr. 2008
3 min.

Du rammer essensen af problemstillingen, når du skriver, »der er stadig brug for læger, der både forstår sig på klinisk arbejde og daglig ledelse«. Det er nemlig i kombinationen af klinik og ledelse, essensen af den lægelige leder ligger. Udfordringen bliver så at skabe den rigtige balance, så både lederen og lægen får plads til at udvikle sig fagligt gennem sin karriere.

Manglen på speciallæger og presset på sundhedsvæsenet vil formentlig komme til at betyde, at vi yngre læger tidligere, end det er tilfældet i dag, får mulighed for at præge og tilrettelægge vores karriere. Nogle vil have forskerambitioner - de kompetencer vil de få mulighed for at styrke under deres speciallægeuddannelse i form af f.eks. kombinationsstillinger tidligere, end det har været tilfældet førhen, Andre vil have ambitioner på kvalitetsudviklingsområdet, uddannelsesområdet eller tilsvarende, og andre igen vil have lederambitioner, som de skal have mulighed for at afprøve og dyrke tidligt i deres lægeliv.

I øjeblikket er det sådan, at de fleste lægelige ledere kommer meget sent i gang med ledelse som fag, fordi systemet er indrettet sådan, at læger først bliver speciallæger og herefter ledere. Det har Yngre Læger i mange år forsøgt at ændre på - blandt andet ved omlægningen af speciallægeuddannelsen, hvor ledelse blev indført som en af lægerollerne og dermed også fik en egentlig plads i uddannelsen. Men det er selvfølgelig ikke nok, og derfor er Yngre Læger fortsat optaget af at præge ledelsen af sundhedsvæsenet og udviklingen af dets ledere så meget som muligt. Blandt andet derfor var Yngre Læger medarrangør af den konference, du refererer til.

Den samme konference pegede blandt andet på talentopdyrkning som et af de kernefelter, der skal meget mere fokus på, end der har været indtil nu. Blandt andet på den baggrund iværksætter Yngre Læger og Lægeforeningen en præleder uddannelse, hvor yngre læger med lyst til ledelse skal arbejde med ledelsespraksis, proces- og projektledelse mv.

Herudover har FAS og Yngre Læger sammen med DJØF igangsat en ledelsesmentorordning, hvor yngre ledere får en erfaren leder som mentor i et år af gangen. Ordningen har snart fungeret i et år, og erfaringerne fra denne ordning indgår i overvejelserne om etableringen af en tilsvarende ordning for »lederspirer«.

I takt med at sygehusejerne/samfundet efterspørger et stadig mere professionelt og effektivt drevet sundhedsvæsen, vil fokus på ledelsen af sundhedsvæsenet blot blive større i de kommende år. Og det er da selvfølgelig en udvikling, som Yngre Læger ikke blot skal følge fra sidelinjen men tage del i som fremtidens ledere af sundhedsvæsenet, der skal klædes på til opgaven, før den skal varetages og ikke udelukkende efter. Derfor arbejder vi videre med udviklingen af den »yngre læge-leder« - og tager dine gode ideer om ledende yngre læger og kombinationsstillinger med i det arbejde.