Skip to main content

>Svar:

Klinisk assistent Jesper Karmisholt, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Sygehus. E-mail: karmisholt@yahoo.com

16. okt. 2006
2 min.

Tak for kommentarerne til vor artikel om subklinisk hypotyroidisme (SH), og de interessante informationer og betragtninger om anvendelse af rutinemæssig behandling af alle med serum-TSH over øverste referencegrænse.

Anvender man en strengt evidensbaseret tilgang til emnet, er der aktuelt ikke belæg for rutinemæssig behandling af SH. Der er ikke holdepunkt for, at ubehandlet SH reducerer levetiden [1]. Hvad angår symptomer, har en prospektiv randomiseret undersøgelse i Norge vist fuldstændig manglende effekt af behandling på neuropsykologisk funktion og hypotyroide symptomer [2]. Deltagerne i studiet, der er blevet publiceret efter udarbejdelse af vor oversigt, var identificeret i forbindelse med en befolkningsundersøgelse.

Vi er ikke enige i, at rutinemæssig behandling af ikkebehandlingskrævende sygdom er den bedste måde at sikre behandling af patienter, som i fremtiden måske vil kræve behandling. Det bidrager unødvendig til den polyfarmaci, der er et væsentligt problem hos mange ældre. I tilfældet med SH vil behandling oven i købet i nogen grad kunne medføre øget risiko for atrieflimmer og accelereret knogletab.

Tilbage står som diskuteret i vor oversigt, det lægelige skøn hos patienter med symptomer forenelige med hypotyroidisme, patienter med struma, samt kvinder i fertil alder.


Referencer

  1. Gussekloo J, van Exel E, de Craen AJ et al. Thyroid status, disability and cognitive function, and survival in old age. JAMA 2004;292:2591-9.
  2. Jorde R, Waterloo K, Storhaug H et al. Neuropsychological function and symptoms in subjects with subclinical hypothyroidism and the effect of thyroxine treatment. J Clin Endocrinol Metab 2006;91:145-53.