Skip to main content

Svar:

Overlæge Per Boye Hansen, Medicinsk Hæmatologisk Afdeling L, Herlev Hospital. E-mail: peboha01@heh.regionh.dk

22. feb. 2008
2 min.

Livstruende hyponatriæmi og alternativ behandling - endnu en gang.

Ugeskrift for Læger har anført, at undertegnede og Abdol Rahim Altaf ikke ønsker at respondere på indlægget fra seniorforsker Stig Nistrup Holmegaard (SNH) i Ugeskriftet den 28. januar. Det gør jeg selvfølgelig gerne og takker for hans uddybende kommentarer til vores sygehistorie om livstruende hyponatriæmi udløst af alternativ behandling [1].

Det er velkendt, at bendroflumethiazid kan medføre varierende grader af hyponatriæmi. Trods SNH's referencer og statistik er vi dog overbeviste om, at den vanddrivende behandling ikke alene forklarer de svære elektrolytforstyrrelser med P-natrium på 97 mmol/l hos vores patient. Som det klart fremgår af artiklen, fik patienten da også betydelige mængder alternative præparater og var sat på speciel diæt, som bl.a. omfattede rigelige mængder kildevand. Hvad SNH skriver om langsom korrektion af kronisk hyponatriæmi for at undgå central pontinmyelinolyse, er vi helt enige i.

Også tak til Claus Hancke et al for deres kommentarer i dette nummer af Ugeskriftet. Der skal ikke lægges skjul på, at vi (og formentlig mange andre læger som seriøst behandler kræftpatienter ud fra veldokumenterede principper) er forargede over den meget omfattende, kostbare og virkningsløse alternative behandling der gives - også af læger - til patienter, som efter lægefaglig bedømmelse slet ikke har behandlingsbehov. Besynderligt, da der både under medicinstudiet og ved efteruddannelsen gøres meget ud af at rette behandlingen ind efter videnskabeligt dokumenterede undersøgelser. Vores patient med en fredelig ikkebehandlingskrævende kronisk lymfatisk leukæmi brugte alene over 150.000 kr. på unødvendige og virkningsløse C-vitamin-indsprøjtninger. Dertil skal så lægges 40 indlæggelsesdage på hospital a 4.000 kr. (160.000 kr.), samt hvad patienten fik lavet af kostbare undersøgelser under indlæggelsen. Penge og resurser, der kunne være brugt langt bedre, f.eks. til patienter med behandlingskrævende kræftsygdomme. Vi er enige i, at debatten skal være seriøs og vil derfor gerne se nogle af de mange videnskabelige artikler med randomiserede, kontrollerede undersøgelser, hvor C-vitamin-infusioner har haft dokumenteret effekt ved behandling af kronisk lymfatisk leukæmi, dersom diskussionen i disse spalter ønskes fortsat.


Referencer

  1. Altaf AR, Hansen PB. Livstruende hyponatriæmi udløst af alternativ behandling. Ugeskr Læger 2007;169:4367-8.