Skip to main content

Svar:

Administrationschef Mads Gaub, Den Almindelige Danske Lægeforening. E-mail: mg@dadl.dk

6. nov. 2006
2 min.

I Lægeforeningen har vi også læst landsrettens afgørelse med interesse. I sagen afviste landsretten, at en faglig organisation (Finansforbundet) kunne indberette pensionerede medlemmers kontingent som fradragsberettiget kontingent, bl.a. fordi den aktuelle organisation ikke varetager pensionisternes forhandlingsinteresser, organisationens pensionister ikke kan vælges til den politiske forsamling med stemmeret, m.v.

Landsretten anerkender, at der er fradragsret, hvis pensionister oppebærer tjenestemandspension, hvor organisationerne medvirker til fastlæggelse af lønniveauerne for de forskellige tjenestemandskategorier.

I Lægeforeningen er vi fortsat i gang med at drøfte sagen med vores juridiske konsulent og revisor.

Noget i dommen kan tale for, at vi ikke kan fortsætte den hidtidige praksis, mens andet taler imod. Fx adskiller Lægeforeningens medlemmer sig fra den omtalte organisations medlemmer på følgende punkter:

  • Vi har mange tidligere offentligt ansatte tjenestemænd - især blandt de medlemsgrupper, som pensioneres i disse år. Finansforbundet har - som organisation for de ansatte i banker, forsikringsselskaber og kreditforeninger - af indlysende årsager ingen.

  • Vore ikkeerhvervsaktive har en politisk repræsentation - også i vores højeste politiske organ, repræsentantska-bet.

  • Mange af vore medlemmer fortsætter med lægeligt arbejde - også efter at de er fratrådt deres stilling som fx overlæge. Mange skriver fx erklæringer og attester til tidligere patienter, forsikringsselskaber, etc. etc. Attester, hvis takster DADL fastsætter.

  • Alle Lægeforeningens medlemstilbud står åbent for vore pensionerede medlemmer. Vi bistår vore medlemmer også efter deres pensionering, hvis de får behov for juridisk bistand, fx i forbindelse med nye lægeansvarssager. På samme måde er der adgang til socialrådgivning, kollegialt netværk, etc.

  • De særlige regler, der gælder for læger, fx lægeloven og lægeløftet, har ikke en aldersgrænse - læger skal i princippet fortsætte med at holde sig fagligt ajour, yde hjælp, hvis de møder en person, der har hjælp behov. De fleste læser derfor fortsat Ugeskriftet med stor interesse - og har også fortsat en lægeansvarsforsikring.

Vi er ikke færdige med, hvilke konklusioner vi vil drage i sagen, men vender tilbage med et svar i Ugeskriftet, så snart vi har de sidste vurderinger fra vores advokat.