Skip to main content

> Svar:

♠ Overlæge Jakob Ulrichsen, Psykiatrisk Center Gentofte. E-mail: jaul@geh.regionh.dk. Overlæge Lone PoulsenReservelæge Lisbeth Lützen, Psykiatrisk Center Gentofte

5. sep. 2008
2 min.

Tak til overlæge Sigurd Elias Benjaminsen for en yderst interessant kommentar til vores artikel om phenobarbitalbehandling ved delirium tremens (DT). Om end vi ikke kan fastlægge dødsårsagen hos den eneste patient, som døde i observationsperioden, er det da en meget relevant hypotese, at alkoholisk ketoacidose kunne have været medvirkende til, at patienten gik ad mortem. Imidlertid tillod Ugeskriftets begrænsning af artiklens længde ikke en diskussion af dette emne. Ud over at der ved de retskemiske undersøgelser blev fundet øget koncentration af ketonstoffer, havde den pågældende patient lavt blodsukker (3,6 mM), hvilket er foreneligt med alkoholisk ketoacidose. Da DT-patienter altid er i en dårlig somatisk tilstand, kunne man postulere, at alkoholisk ketoacidose kunne spille en vigtig rolle i deliriets ætiologi. Denne teori kunne man følge op på, ved som en multicenterundersøgelse på psykiatriske afdelinger fortløbende at foretage relevante undersøgelser, herunder måling af ketonstofkoncentrationen i blod og urin hos alle patienter, der behandles for alkoholabstinenssymptomer, og efterfølgende sammenligne resultaterne for de delirøse patienter med resultaterne for dem, der ikke får delirium. Da mange klinikere vil være tilbageholdende med at give glukose til alkoholikere i den akutte abstinensfase som følge af risiko for Wernickes encefalopati, må vi i lyset af risikoen for udvikling af alkoholisk ketoacidose overveje, om deliriumpatienter i sufficient behandling med intravenøst givet tiamin fast burde have intravenøst infunderet isotonisk glukose.

Vi er glade for, at Sigurd Benjaminsen er enig i vores konklusion, at undersøgelsen peger på, at phenobarbital administreret på en specialafdeling er et sikkert præparat, set i lyset af at vi har at gøre med en tilstand, som ubehandlet har en mortalitet på 15-20%. Vi kan glæde Sigurd Benjaminsen med, at flere efterfølgende (indtil videre upublicerede) undersøgelser på Gentofte Hospital, Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital har støttet denne konklusion.